Ράμα: Αλβανία και Σκόπια μαζί στην ΕΕ

09/06/21, 10:00
Κατηγορία: Αλβανικός τύπος / Συντάκτης: Reporter

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα, η Βουλγαρία και τα Σκόπια θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Στέφαν Γιάεφ, ο Ράμα ανέφερε ότι η Αλβανία σέβεται τις θέσεις των δύο πλευρών και τους ζήτησε να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να βρουν λύση. Ο Ράμα δήλωσε επίσης ότι η Αλβανία θα προχωρήσει από κοινού με τα Σκόπια στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, υποδηλώνοντας την επιθυμία των χωρών να μην αποχωρήσουν εάν η Σόφια ασκήσει εκ νέου βέτο.

«Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει και πόσο καιρό μπορούμε να περιμένουμε. Όπως είπα, προς το παρόν είμαστε εντάξει, αν και είναι σαφές ότι πληρούμε τους όρους», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας «ότι τίποτα δεν τους χωρίζει από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη». 

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στέφαν Γιάνεφ εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του για την περαιτέρω ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ. Ακόμη, ζήτησε το βέτο της Βουλγαρίας προς τα Σκόπια να μην θεωρηθεί ένδειξη αδιεξόδου, αλλά ζήτησε κατανόηση έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα και από τις δύο χώρες.

Πέρυσι, η Σόφια εμπόδισε τη διοργάνωση της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ, αφού κατηγόρησε τα Σκόπια ότι δεν τηρούν τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας που υπεγράφη το 2017. Επίσης απαιτεί τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η γλώσσα τους είναι μια δυτική διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας. Οι δύο χώρες έχουν ισχυρισμούς σχετικά με την εθνικότητα ορισμένων από τις πιο σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές προσωπικότητες που οι δύο πλευρές θεωρούν δικές τους.

Ο αποκλεισμός των Σκοπίων έθεσε το ερώτημα εάν η διαδικασία ένταξής της πρέπει να διαχωριστεί από την Αλβανία. Για αυτόν τον λόγο, οι θέσεις διαχωρίζονται στην ΕΕ, καθώς υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η συνεδρίαση της Αλβανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς τα Σκόπια θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των Σκοπιανών προς στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανοίγοντας το δρόμο για εναλλακτικές δυνάμεις στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: