Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία προειδοποιεί τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία προειδοποιεί τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν χθες τον επαναπροσανατολισμό στην εξωτερική τους πολιτική, θεωρώντας τη διεθνή διαφθορά απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

«Θα έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία καταστρέφει εκ των έσω την δημοκρατία με όλο και περισσότερα όπλα τα αυταρχικά κράτη με σκοπό να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς», αναφέρει στη δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Γι' αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε ένα Μνημόνιο Μελέτης της Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο παρέχει στις υπηρεσίες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της δικαιοσύνης.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταπολεμούν τη διαφθορά διεθνώς, μέσω δύο μηχανισμών τους: την ενεργοποίηση του τμήματος 7301/C για την κήρυξη των «perspona non grata» (ανεπιθύμητα πρόσωπα), τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, και την ανεύρεση όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τον νόμο «Magnitsky».

Μέχρι σήμερα, 151 άτομα σε περισσότερες από 30 χώρες έχουν κηρυχθεί από τις ΗΠΑ ως «persona non grata».

Όσον αφορά το νόμο «Magnitsky», περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις, όπως τον αποκλεισμό των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των περιουσιακών στοιχείων και της εισόδου στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη πράξη εγκρίθηκε το 2012 από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό να επιβάλλει τιμωρίες στους Ρώσους αξιωματούχους που φυλάκισαν έναν Αμερικανό δικηγόρο, τον οποίο κατήγγειλαν για οικονομική διαφθορά στη Ρωσία.

Την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδίκασαν τους 3 πιο ισχυρούς άνδρες στη Βουλγαρία, καθώς και 60 επιχειρήσεις που συνεργάζονταν μαζί τους.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Yuri Kim, προχωρώντας σε δημοσίευσης της συγκεκριμένης πράξης, προειδοποίησε για περαιτέρω ποινές τους πολιτικούς και τους ανώτερους αξιωματικούς της Αλβανίας, μιας χώρας που είναι «βουτηγμένη» στη διαφθορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου