Μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας κάνναβης σε απόσταση αναπνοής από τα Τίρανα

Μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας κάνναβης σε απόσταση αναπνοής από τα Τίρανα

Η Αλβανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 16 άτομα για καλλιέργεια και ενίσχυση της καλλιέργειας κάνναβης σε χωριά γύρω από την Kruja (Κρούγια), σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από την αλβανική πρωτεύουσα. Στη δήλωσή της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 24 επιπλέον χωρικοί καταζητούνται, ενώ 3 άλλοι δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους.

Ακόμη, οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως βασίστηκαν σε πληροφορίες από τα τρία χωριά, σε πλάνα από drone και σε πλάνα από ιταλικά αστυνομικά αεροπλάνα για να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιχείρησή τους.

Μετά από διεξοδικές έρευνες σε «θερμοκήπια, αποθήκες, διαμερίσματα και δασικές περιοχές», η βαριά οπλισμένη ειδική αστυνομία κατάσχεσε 5 αυτοκίνητα και μια εσωτερική μονάδα όπου βρήκαν έναν άγνωστο αριθμό φυτωρίων κάνναβης.

Η Αλβανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στα Δυτικά Βαλκάνια και ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στην περιοχή για την επεξεργασία και τη μεταφορά σκληρών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, από την Ανατολή προς τη Δύση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GITOC).

Η Κρούγια, όπου η αστυνομία κατάσχεσε τα φυτά κάνναβης σήμερα, είναι μία από τις τρεις κύριες περιοχές της Αλβανίας για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού που τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές – οι άλλες δύο είναι το Ντουκαγκίν στο Βορρά και η Αυλώνα στο Νότο. Η έκθεση της GITOC διαπίστωσε επίσης ότι, εκτός από τις συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος, η διακίνηση ναρκωτικών στην Αλβανία διευκολύνεται από κρατικές δομές, αστυνομικές και τελωνειακές αρχές καθώς και από διάφορες άλλες μεταφορικές εταιρείες.

Τέλος, η GITOC πρότεινε οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να αρχίσουν άμεσα να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες, εάν θέλουν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις συναλλαγές ναρκωτικών και ανθρώπων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου