Συστάθηκε η επιτροπή για την αποπομπή του Αλβανού ΠτΔ

Συστάθηκε η επιτροπή για την αποπομπή του Αλβανού ΠτΔ

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε για την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σχετικά με τις φερόμενες «σοβαρές παραβιάσεις» του Συντάγματος εξετάζει το ενδεχόμενο να παραπέμψει τις παραβιάσεις αυτές στην Εισαγγελία, έτσι ώστε αυτή η τελευταία να μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του αρχηγού του κράτους.

Στη συνάντησή τους την Τρίτη, που μεταδόθηκε ζωντανά, ο επικεφαλής της επιτροπής Alket Hyseni είπε ότι θα προετοιμάσει δύο εκθέσεις - μία για το κοινοβούλιο και ακόμη μία για την Εισαγγελία.

Κατά την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσίασαν ορισμένα θεσμικά όργανα (κατόπιν αιτήματος της επιτροπής), οι κυβερνώντες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του Μέτα κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας ισοδυναμούσαν με σοβαρές παραβιάσεις, προϋπόθεση που δικαιολογεί την καθαίρεσή του.

Κατηγόρησαν τον πρόεδρο για υποκίνηση επανάστασης, απειλώντας να διαλύσει το κοινοβούλιο, υποκίνηση βίας μεταξύ των πολιτών που οδήγησε στη δολοφονία ενός ατόμου, σε βλάβη των σχέσεων με τις χώρες - εταίρους, απειλώντας την αστυνομία με την αντιπολίτευση και απόπειρα για άσκηση επιρροής στο Δικαστήριο.

Μία από τις δύο εκθέσεις θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο εντός αυτής της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της επιτροπής σχετικά με το εάν ο πρόεδρος πρέπει να αποπεμφθεί.

Ένα ακόμη σχέδιο της έκθεσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει επί του θέματος κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου