Ο Αλβανός ΠτΔ αρνείται να εμφανιστεί στην εξεταστική επιτροπή

25/05/21, 14:00
Κατηγορία: Αλβανικός τύπος / Συντάκτης: Reporter

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τους κυβερνώντες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος με σκοπό να τον αποπέμψουν μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Η επιτροπή ζήτησε από το Μέτα να εμφανιστεί στη συνεδρίαση ακρόασης μεταξύ του χρονικού διαστήματος της 19ης Μαΐου και έως της 24ης Μαΐου, έπειτα από την άρνησή τους να προσέλθει κατά τη 10η Μαΐου, την ημερομηνία που πρότεινε ο ίδιος ο Μέτα.

Σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο Μέτα αναφέρει ότι η επιτροπή είναι παράνομη, παραβιάζοντας το αλβανικό Σύνταγμα και τους νόμους και ότι ο Πρόεδρος δεν θα συμμαχήσει με κάτι τέτοιο.

Ο Μέτα είχε ήδη καταστήσει σαφή τη θέση του σε προηγούμενη επιστολή προς το Κοινοβούλιο, στην οποία αναφέρει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς του για το γιατί η πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών να τον καθαιρέσουν παραβιάζει το Σύνταγμα. Υποστηρίζει ότι η κίνηση στοχεύει να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τη νοθεία των εκλογών της 25ης Απριλίου και τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των καταγγελιών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Spartak Braho, μέλος της επιτροπής για την αποπομπή Μέτα και βουλευτής των σοσιαλιστών, πρότεινε ο Αλβανός ΠτΔ να μεταφερθεί ακόμη και δια της βίας ενώπιων της επιτροπής, ωστόσο αυτή του η πρόταση απορρίφθηκε.

Από την Τρίτη, η επιτροπή θα αρχίσει να επανεξετάζει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προς υποστήριξη των ισχυρισμών των σοσιαλιστών βουλευτών ότι ο Πρόεδρος παραβίασε το σύνταγμα κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας συνεργαζόμενος με την αντιπολίτευση.

Στον κατάλογο των ισχυρισμών του, το ΣΚ ισχυρίζεται ότι ο Μέτα απέτυχε να εγγυηθεί την εθνική ενότητα, ενθάρρυνε την πολιτική διαμάχη, υποκίνησε τους ανθρώπους στη βία και το μίσος, ενώ επίσης του καταλογίζουν τους νεκρούς και τους τραυματίες των εκλογών. Επίσης κατηγορείται πως πρόσβαλε τον πρωθυπουργό και τους ξένους διπλωμάτες και ως εκ τούτου βλάπτει την εικόνα της Αλβανίας σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: