Τα οστά 108 κατοίκων που δεν αφορούν Έλληνες Πεσόντες επέστρεψαν στην Πρεμετή

Τα οστά 108 κατοίκων που δεν αφορούν Έλληνες Πεσόντες επέστρεψαν στην Πρεμετή

Τα οστά 108 κατοίκων του χωριού Κοσίνα στην Πρεμετή, επέστρεψαν σήμερα από την Ελλάδα στον τόπο τους, έπειτα από 15 χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα. Το γεγονός διαδραματίστηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για την αναζήτηση των άταφων Ελλήνων Πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το 1940 – 41 στην περιοχή.

Η Κοσίνα αποτελεί ένα σημαντικό χριστιανικό χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Πρεμετής και κατά τη διάρκεια των μαχών σε σπίτια του χωριού στήθηκαν αυτοσχέδια νοσοκομεία, πράγμα που φαίνεται πως δικαιολογημένα γεννά την υποψία για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο νεκροταφείο του χωριού που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του ιστορικού ναού της Παναγιάς Κοσίνας, όπου μέχρι και σήμερα ενταφιάζονται οι κάτοικοι.

Η τελετή έγινε χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης, ενώ παρευρίσκονταν ο Έλληνας Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, ο Νομάρχης Αργυροκάστρου, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι του αλβανικού Υπουργείου Άμυνας.

Τα οστά με τη μεταφορά τους στην Ελλάδα το 2006, πέρασαν από εξέταση γενετικής ταυτοποίησης (DNA) ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι αφορούν Πεσόντες του '40.

Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για παλιό σκάνδαλο στην Κοσίνα, όπου τα οστά δόθηκαν παράνομα έναντι του ποσού των 100 ευρώ για κάθε σορό που έγινε εκταφή, ενώ οι αρμόδιες αρχές της Αλβανίας φαίνεται πως δεν διενήργησαν τους απαραίτητους ελέγχους. Μέχρι στιγμής παραμένουν αγνώστων στοιχείων, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε τεστ DNA ώστε να γίνει η εκ νέου ταυτοποίησή των οστών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου