Σκάνδαλο οι δαπάνες Ράμα για το Πρωθυπουργικό Μέγαρο

Σκάνδαλο οι δαπάνες Ράμα για το Πρωθυπουργικό Μέγαρο

Το Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Αλβανίας αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή κτίρια της χώρας, με τη μετατροπή του σε κέντρο απίστευτης άνεσης και αναψυχής να έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ράμα.

Με τον ερχομό του Έντι Ράμα στην εξουσία, το εν λόγω κτίριο ξαναχτίστηκε και εξοπλίστηκε με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, μέσω της «δωρεάν» συμβολής ορισμένων κατασκευαστικών εταιρειών, ιδίως της εταιρείας Fusha shpk., η οποία όπως φαίνεται έχει επωφεληθεί της εύνοιας του Αλβανού πρωθυπουργού και ανταποδίδει τα καλύτερα.

Επίσης φαίνεται ότι οι επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο δεν έχουν σταματήσει εκεί. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, (Δεκέμβριος 2017-Απρίλιος 2019) , στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης αξίας τουλάχιστον 1,55 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Open Data Albania το ποσό αυτό καταβλήθηκε σε μία μόνο εταιρεία, την Ad-Star Α.Ε. :

- 11 Δεκεμβρίου 2017: περίπου 300 χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

- 19 Ιανουαρίου 2018: περίπου 470 χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

- 20 Δεκεμβρίου 2018: περίπου 450 χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

- 18 Ιανουαρίου 2019: περίπου 300 χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

- 30 Απριλίου 2019: περίπου 40 χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Το Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Αλβανίας στα Τίρανα

Τα περισσότερα από αυτά τα ποσά έχουν επενδυθεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο και μέσω άλλων εταιρειών. Μια άλλη επένδυση αφορά το πόσο των 370 χιλιάδων ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, για τη βελτίωση του συστήματος κλιματισμού, μέσω της εταιρείας ECS ECO Climate Solution. Ακόμη περίπου 100 χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν την ίδια περίοδο για υπολογιστές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Αυτές οι πολυτελείς δαπάνες πραγματοποιούνται εν μέσω έντονων ισχυρισμών της αλβανικής κυβέρνησης για επενδύσεις στα σχολεία, στις τέχνες και τον πολιτισμό, μέσω των οποίων η αιτιολογεί ακριβά και αμφίβολα συστήματα παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων σχολείων στα Τίρανα καθώς και του νέου Εθνικού Θεάτρου.

Μεταξύ των επενδύσεων που αφορούν το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, το βασικό θέμα που ξεχωρίζει, είναι πως όλα τα έργα πραγματοποιήθηκαν από μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία, την Ad-Star Α. Ε. Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 στο Αργυρόκαστρο και ανήκει εξολοκλήρου σε ένα άτομο, τον Alfred Çomo.

Η εταιρεία δεν έχει υποβάλει τακτικά ισολογισμούς στο Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο - αν και δραστηριοποιείται στην αγορά για περίπου 25 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια υπέβαλε μόνο τον ισολογισμό τριών ετών (2008, 2010 και 2014).

Το εισόδημα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια (στο σύνολό τους) είναι στην καλύτερη περίπτωση αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ τα κέρδη της εμφανίζονται ως μέτρια και δεν υπερβαίνουν τις 35 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ωστόσο ξαφνικά τους τελευταίους 17 μήνες, μετά την πρώτη σύμβαση για την αποκατάσταση του Πρωθυπουργικού Μεγάρου, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό εργολάβο των κρατικών θεσμών.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Open Data Albania, προκύπτει πως αυτή η εταιρεία έχει λάβει 6,33 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις δημόσιες συμβάσεις. Επιπλέον σε όλες τις περιπτώσεις έχει κερδίσει συμβόλαια χωρίς τον απαραίτητο διαγωνισμό, με απευθείας σύμβαση ή και έχει αναλάβει έργα μέσω διαδικασιών όπου δεν υπήρχαν άλλοι ανταγωνιστές.

Όπως εξηγείται και παραπάνω, η Ad-Star έχει επωφεληθεί μόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, πόσο ύψους 1,55 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης κέρδισε επιπλέον 1,18 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις διαγωνισμούς των δήμων Δυρραχίου, Πρεμετής και Κορυτσάς (την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 - Απριλίου 2019) . Και στις τρεις προσφορές η Ad-Star υπήρξε ο μόνος ανταγωνιστής:

- Σεπτέμβριος 2017: Ο Δήμος Δυρραχίου ανακοίνωσε την εταιρεία Ad-Star ως την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για την «Παρουσίαση της έννοιας των αρχαιολογικών ερευνών για το έργο της Κατασκευς του σχολείου Marie Kaçulini», αξίας περίπου 10.680 ευρώ.

- Μάρτιος 2017: Ο Δήμος Πρεμετής ανακοίνωσε την εταιρεία Ad-Star ως την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για το "Lighting of the City Stone" αξίας περίπου 69 χιλιάδων ευρώ.

- Τον Αύγουστο του 2016, ο Δήμος Κορυτσάς ανακοίνωσε την εταιρεία Ad-Star ως την εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό "Αποκατάσταση εμπορικών εγκαταστάσεων στην Κορυτσ, Loti2, που βρίσκεται στο: Το παλιό παζάρι της πόλης Κορυτσάς", αξίας περίπου 1,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια περίοδο, κέρδισε περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ μέσω 35 διαφορετικών συμβάσεων με ιδρύματα όπως το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού και τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Η άμεση επιστροφή στον δημόσιο εργολάβο, σε μη ανταγωνιστικές διαδικασίες μιας σχετικά άγνωστης εταιρείας, η οποία δεν πληροί τις νομικές υποχρεώσεις για διαφάνεια και κατά την υποβολή των απαραίτητων ισολογισμών, εγείρει τουλάχιστον αμφιβολίες σχετικά με τον πελατειακό χαρακτήρα και την αθέμιτη ευνοιοκρατία που καλλιεργεί η παρούσα κυβέρνηση στην Αλβανία.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αναλυτικές αναφορές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων ετών η οποία φαίνεται πως γίνεται ο νέος "θεσμός" της Αλβανίας:

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί στη χώρα κερδίζονται από έναν ολοένα και μικρότερο αριθμό εταιρειών, χωρίς ανταγωνισμό και κατά παράβαση του δικαίου περί ανταγωνισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου