Εξιχνίαση της εξαγοράς ψήφων στην Αλβανία απαιτεί η Αυστρία

Εξιχνίαση της εξαγοράς ψήφων στην Αλβανία απαιτεί η Αυστρία

Ο Αυστριακός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Alexander Schallenberg σε συνέντευξή του σε αλβανικά μέσο ενημέρωσης, δήλωσε ότι η ημέρα των εκλογών στην Αλβανία ήταν ήρεμη.

Όσον αφορά τα προβλήματα που συνέβησαν πριν από την εκλογική διαδικασία, όπως η εξαγορά ψήφων ή το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, ο Υπουργός ζήτησε το θέμα να διευκρινιστεί πλήρως το συντομότερο δυνατό.

"Η Αλβανία πραγματοποίησε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της την Κυριακή, οι οποίες επιβεβαίωσαν εκ νέου τον πρωθυπουργό Ράμα για τρίτη θητεία...

Ο ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολούθησαν στενά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου. Πέντε αυστριακοί βουλευτές ήταν επίσης μέλη των ομάδων παρατήρησης.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ και οι πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ στα Τίρανα συμμετείχαν επίσης στην παρατήρηση με 50 ομάδες σε όλη την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού Πρέσβη.

Όπως μου έχουν αναφέρει οι παρατηρητές, η ημέρα των εκλογών διεξήχθη σε ήρεμη ατμόσφαιρα. Ο τεχνικός χειρισμός των εκλογών ήταν επαγγελματικός παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έκανε το καθήκον της με διαφάνεια, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ αντιμετώπισαν ορισμένα προβληματικά ζητήματα που σχετίζονται με την ώρα πριν από την ημέρα των εκλογών, για παράδειγμα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τους ισχυρισμούς για εξαγορά ψήφων. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό όλα τα σημεία που αναφέρονται να αποσαφηνιστούν γρήγορα και διεξοδικά.

Έχοντας πει όλα αυτά, εμείς στην Αυστρία είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία - με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί καθώς και με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σκεφτείτε ότι με το πρότυπο αυτών των εκλογών, όπου οι πολίτες ψήφισαν μαζικά, ήρεμα, χωρίς να τις παραβιάζουν και όπου τα ηττημένα κόμματα δεν εξέφρασαν διαφωνία, αλλά περίμεναν ήρεμα το αποτέλεσμα, η Αλβανία έχει εκπληρώσει μια πολύ σημαντική προϋπόθεση για να έχει ήδη ημερομηνία για ανάπτυξη της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και Αλβανίας.

Η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών είναι σίγουρα μια σημαντική προϋπόθεση για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να τονίσω ξεκάθαρα: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Αλβανίας, είναι ουσιαστικό ζήτημα για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική της Αυστρίας.

Η ΕΕ είναι ατελής χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, αυτή η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Αυστρίας και της ΕΕ να συμπεριληφθεί πλήρως αυτή η βασική στρατηγική περιοχή εντός της.

Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να παραμείνουν ως "κενό μέρος" στον χάρτη της Ευρώπης, χωρίς αυτές τις χώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης. Όσον αφορά τη διοργάνωση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας: Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, είμαι σε στενή επαφή με τους ομολόγους μου στην ΕΕ.

Από την αυστριακή πλευρά, η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Αυστρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει εντατικά την Αλβανία στο δρόμο της προς ένταξη στην ΕΕ.", δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου