Δεν αποφυλακίζει τα ηγετικά στελέχη του UCK η Χάγη

Δεν αποφυλακίζει τα ηγετικά στελέχη του UCK η Χάγη

Η επιτροπή προσφυγών του Ειδικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου (KSC) στη Χάγη απέρριψε το αίτημα για την προσωρινή απελευθέρωση 4 πρώην στελεχών του Απελευθερωτικό Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UÇK).

Στους Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi και Rexhep Selimi, όλοι οι πρώην αρχηγοί του UÇK, απορρίφθηκε το αίτημα της προσωρινής απελευθέρωσης από την προδικαστική επιτροπή με βασική αιτιολογία ότι ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη διαδικασία της δίκης εάν απελευθερωθούν καθώς και να επηρεάσουν τους μάρτυρες.

Οι τέσσερις χωριστές δικαστικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, αφορούν τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη εάν απελευθερωθούν σε κατ 'οίκον περιορισμό, αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τρόπος να τους εμποδίσει να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους και επομένως, να εμποδίσουν τη δικαιοσύνη εάν απελευθερωθούν.

Οι τέσσερις ηγέτες κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εναντίον της Σερβίας το 1998 - 1999.

Συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις κράτησης του Ειδικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη στα τέλη του 2020. Λίγο αργότερα, ένα δικαστήριο προδικαστικής απόφασης αποφάσισε να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης υπό κράτηση.

Οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή: διώξεις, φυλακίσεις, άλλες απάνθρωπες πράξεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και σωρεία άλλων σχετικών απάνθρωπηλων ενεργειών. Ωστόσο όλοι τους παραδέχονται ότι δεν είναι ένοχοι.

Κατά Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τους απαγορεύτηκε η προσωρινή απελευθέρωση λόγω πιθανής παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου