Στο συνταγματικό δικαστήριο θα συνεχιστεί η κόντρα Ράμα - Μέτα

Στο συνταγματικό δικαστήριο θα συνεχιστεί η κόντρα Ράμα - Μέτα

Η υπόθεση αφορά τον διορισμό ΥΠΕΞ από το Κόσοβο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας θα επανεξετάσει την άρνηση του Προέδρου να διορίσει Υπουργό Εξωτερικών το 2019.

Στις 18 Μαΐου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας θα επανεξετάσει την υπόθεση που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά της απόφασης του Προέδρου Ιλίρ Μέτα να μην διορίσει τον Gent Cakaj Υπουργό Εξωτερικών μετά από πρόταση του Ράμα τον Ιανουάριο του 2019.

Το δικαστήριο δημοσίευσε την ημερομηνία για την πρώτη ακρόαση στο ημερολόγιό του την Παρασκευή, ενώ είχε ήδη αναβάλει μια άλλη ακρόαση της υπόθεσης που είχε οριστεί στις 25 Μαρτίου.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο ο Μέτα αρνήθηκε να διορίσει τον Cakaj κατά το 2019, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει μια τέτοια θέση.

Αυτό ήτανε που οδήγησε σε ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων και ώθησε τον Ράμα να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Γι αυτό και μεταβίβασε αμέσως όλη την εξουσία στον Cakaj, τον οποίο και διόρισε αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Το άρθρο 55 του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο ορίζει ότι το Δικαστήριο μπορεί να επανεξετάσει τέτοιες υποθέσεις εντός της περιόδου των έξι μηνών από την υποβολή τους. Αυτό σημαίνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έπρεπε να αναθεωρήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Το Δικαστήριο τέθηκε σε λειτουργία περίπου δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της παραπάνω υπόθεσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου