Πώς ο Ράμα εξασφάλισε την τρίτη τετραετία

Πώς ο Ράμα εξασφάλισε την τρίτη τετραετία

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων μπαίνει στην τελική της φάση, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι παρά τα σημαντικά εκλογικά κέρδη του Δημοκρατικού Κόμματος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κερδίσει την πλήρη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι τρέχουσες προβλέψεις, με βάση το 93,8% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, έβγαλαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με ένα άνετο 48,66%, μπροστά από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) (39,39%) και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI) (6,86%) .

Πώς κατάφερε το PS να σημειώσει μια τρίτη νίκη στις εθνικές δημοσκοπήσεις, παρά τις σημαντικές απώλειες; Η απάντηση βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο ότι το PS ελέγχει πλήρως όλες τις δομές του αλβανικού κράτους.

Έλεγχος του κοινοβουλίου.

Αφού το PD και το LSI αποχώρησαν από το κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2019, το PS κυριάρχησε στη νομοθετική αίθουσα όπου το υπόλοιπο της «αντιπολίτευσης» αποτελούνταν από ασυνεπή, σε μεγάλο βαθμό ανίκανα άτομα και από τρίτους βουλευτές, ενώ το εξωκοινοβουλευτικό PD-LSI η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι είναι η μόνη νόμιμη φωνή κατά της κυβέρνησης. Αυτό ήτανε που επέτρεψε στον Ράμα να περάσει ελεύθερα όποια νομοθεσία τον ικανοποίησε, συμπεριλαμβανομένων των τροπολογιών του Οκτωβρίου 2020 στον Εκλογικό Κώδικα.

Οι τροπολογίες του Οκτωβρίου επιβεβαίωσαν ένα εθνικό όριο ψηφοφορίας 1%, ουσιαστικά απαγορεύοντας σε ανεξάρτητους υποψηφίους να κερδίσουν έδρα. Η απαγόρευση των προεκλογικών ενωμένων καταλόγων / συνασπισμών εμπόδισε την ενοποίηση της αντιπολίτευσης Ο σχεδιασμός της ψηφοφορίας τελούσε υπό σκόπιμη σύγχυση, ανοίγοντας τη δυνατότητα μεγάλου αριθμού μη έγκυρων ψηφοδελτίων (βλ. Σημείο 7).

Έλεγχος της εθνικής κυβέρνησης.

Το να είναι υπεύθυνο για το εκτελεστικό τμήμα επέτρεψε στο PS να αξιοποιήσει όχι μόνο κρατικούς πόρους, αλλά και να ενοποιήσει ένα μεγάλο σύστημα προστασίας στο οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν υπεύθυνοι για την πρόσληψη ψήφων, με τη βοήθεια μιας μεγάλης, δυνητικά παράνομης βάσης δεδομένων που περιέχει ιδιωτικές πληροφορίες και « φακέλους »σε κάθε Αλβανό πολίτη. Χωρίς πρόσβαση σε κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, ένα τέτοιο σύστημα δεν θα ήταν δυνατό. Όπως έχουν δείξει οι ταινίες της Εκλογικής Πύλης του 2019, η κυβέρνηση του Ράμα έχει ήδη διαθέσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εγκληματικών συνδέσεων με τους ψηφοφόρους, μια κατάσταση που μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε έρευνα ή καταδίκη.

Έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι τοπικές εκλογές το 2019 μποϊκοτάρισαν από την αντιπολίτευση, η οποία επέτρεψε στον PS να πάρει τον έλεγχο όλων εκτός από έναν δήμο στην Αλβανία, σε ορισμένες περιπτώσεις με πάνω από το 100% των ψήφων. Παρόλο που αυτές οι εκλογές εξακολουθούν να αμφισβητούνται στο Συνταγματικό Δικαστήριο και παραμένουν μη αναγνωρισμένες από την αντιπολίτευση, το PS είναι de facto στην εξουσία σχεδόν σε όλες τις τοπικές κυβερνήσεις.

Η πρόσβαση σε δημοτικούς πόρους και τοπικά ιδρύματα που διαχειρίζονται υπηρεσίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η εκπαίδευση, οι άδειες οικοδομής και η παροχή νερού παρέχουν πάλι πολλές ευκαιρίες για άσκηση πίεσης σε όσους πρέπει να πειστούν να ψηφίσουν "σωστά".

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ που δόθηκε στον ανεξάρτητο υποψήφιο εργατικό ακτιβιστή Elton Debreshi για παραβίαση των κανόνων Covid-19, ενώ όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πραγματοποίησαν τακτικά διαδηλώσεις παραβιάζοντας αυτούς τους κανονισμούς με ατιμωρησία.

Έλεγχος του δικαστικού σώματος.

Είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, εκτός από τη σοβαρή εξάντληση και την αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος. Το βασικό της στοιχείο, ο έλεγχος, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υπονομευθεί από εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το νέο Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να αναλάβει τις πιο πιεστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της νομιμότητας των τοπικών εκλογών του 2019, ενώ η Εισαγε δεν ήταν σε θέση να διώξει διεφθαρμένους πολιτικούς (βλ. Σημείο 6). πιο πρόσφατη ετυμηγορία των Ειδικών Δικαστηρίων, για κατάσχεση όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των Λάψων λόγω της αναφοράς τους στη βάση δεδομένων για τους ψηφοφόρους του PS, καταργήθηκε σε μια έκτακτη απόφαση έκτακτης ανάγκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έλεγχος του τύπου.

Ο Έντι Ράμα έχει ενοποιήσει τον έλεγχο όλων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων στην Αλβανία, με μόνο λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένης της εξόδου). Ο Ράμα διεξήγαγε εκστρατεία εκφοβισμού ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής δημοσιογραφίας, με τις οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου να εκπέμπουν συχνά συναγερμό. Η έλλειψη ανεξάρτητων αναφορών παρακάμπτει συνεχώς την αντίληψη του κοινού για τις επιζήμιες επιπτώσεις της κυβέρνησης Ράμα.

Η άνοδος του PSD του Tom Doshi. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Tom Doshi (PSD) είχε παραδοσιακά 1 εντολή (Doshi's) στη Σκόδρα ψηφοφορία με ασφάλεια με το PS, αλλά τώρα φαίνεται να έχει τριπλασιαστεί σε 3 εντολές. Παρά το γεγονός ότι ο Ντόσι εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες και διαφθορά και δεν του επιτρέπεται να εισέλθει στις ΗΠΑ και σημαντική διεθνή πίεση, του επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές. Πολύ βολικά, μετά την παράδοση των 3 εντολών «εκτός PS» στο PS το βράδυ των εκλογών, ο Ντόσι παραιτήθηκε ως επικεφαλής του PSD, αφήνοντας τον Ράμα με ένα βολικό απόθεμα εγγυημένων ψήφων και ο Ντόσι χωρίς αμφιβολία με εγγυημένη ασυλία από οποιαδήποτε περαιτέρω δίωξη.

Μη έγκυρα ψηφοδέλτια.

Επειδή η βιομετρική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων υποτίθεται ότι άφησε λιγότερες πιθανότητες απάτης στο θάλαμο ψηφοφορίας (διπλή ψηφοφορία, ψήφοι νεκρών, κ.λπ.), η χειραγώγηση έπρεπε να μετατοπιστεί σε άλλα τμήματα του «αγωγού ψηφοφορίας». Έτσι, το PS εισήγαγε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ψηφοφορίας χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με αριθμούς. Οι ψηφοφόροι έπρεπε επομένως να θυμούνται ενεργά δύο αριθμούς (για το κόμμα και για τον υποψήφιο) για να ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτό προφανώς απαιτούσε επίσης την τοποθέτηση δύο σταυρών αντί για έναν. Καθώς οι ηλικιωμένοι και οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της αντιπολίτευσης, αυτός ο νέος σχεδιασμός βοήθησε πιθανότατα το PS. Το ποσοστό των μη έγκυρων ψήφων είναι 5,1%, το οποίο μεταφράζεται μπορεί να μεταφραστεί σε 7 εντολές. Το 2017, το ποσοστό των μη έγκυρων ψηφοφοριών ήταν 2,0%.

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από το LVV Kreshnik Merxhani (Αργυρόκαστρο) δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχνε μετρητές ψηφοφορίας προσθέτοντας επιπλέον σταυρούς στα ψηφοδέλτια.

Οι διεθνείς.

Ελπίζοντας ότι με τις «σωστές» εθνικές εκλογές τώρα θα ξεχαστεί η παρωδία της δημοκρατίας των τοπικών εκλογών του 2019, οι διεθνείς, ιδίως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ και ο πρεσβευτής της ΕΕ Λουίγκ Σορέκα, έχουν πραγματοποιήσει μια πολυήμερη εκπομπή στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επίσκεψη ψηφοφορίας και καταμέτρησης κέντρα, «σιγουρεύοντας» ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το βιβλίο. Φυσικά, δεν θα αναγνώριζαν την απάτη εάν συνέβαινε ακριβώς κάτω από τη μύτη τους, αλλά η συνεχιζόμενη παρουσία τους βοηθά την κυβέρνηση του Ράμα να εκδώσει αξιώσεις για τυχόν πραγματικές δόλιες δραστηριότητες επισημαίνοντας την παρουσία των διεθνών και ενθουσιώδη έγκριση.

Πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία στην Αλβανία. ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Το Edi Rama παρέχει σταθερότητα. Η σταθερότητα είναι επιθυμητή. Επομένως, ο Έντι Ράμα είναι επιθυμητός. Οτιδήποτε άλλο - η διαφθορά, το έγκλημα, ο εγκέφαλος, η οικολογική καταστροφή, η φτώχεια - είναι μια σκέψη. Μια αποικιακή στάση είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των διεθνών στα Τίρανα (πράγματι, η χώρα καταγωγής της Soreca που είχε προηγουμένως καταλάβει την Αλβανία) και δηλώσεις όπως η πρόσφατη πρεσβευτική Κιμ «χαρούμενος να επιστρέψω [για να ελέγξω τα κέντρα καταμέτρησης] όταν είναι απαραίτητο», εξυπηρετούν μόνο για επιβεβαίωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου