Αλβανία: Για κατάχρηση κρατικών πόρων κατηγορεί ο ΟΑΣΕ το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Αλβανία: Για κατάχρηση κρατικών πόρων κατηγορεί ο ΟΑΣΕ το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην αλβανική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στις μεθόδους με τις οποίες εκείνη προσπαθεί να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους. Ιδιαίτερη αναφορά για το λόγο αυτό δημοσιοποίησε ο ΟΑΣΕ μέσω της Διεθνούς Αποστολής Παρατηρητών στις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται η κατάχρηση των κρατικών πόρων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, με σκοπό την ψηφοθηρία.
Η αρχηγός της αποστολής Ursula Gacek, καθώς και οι άλλοι αξιωματούχοι, παρουσίασαν την προκαταρκτική έκθεση σε συνέντευξη τύπου σήμερα, ακριβώς μία ημέρα μετά τις εκλογές στη χώρα, με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται.

Σημαντικά σημεία της έκθεσης είναι:

1. Η εξαγορά ψήφων, η οποία παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Αλβανία.
2. Η κατάχρηση των κρατικών πόρων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
3. Η δολοφονία του πολιτικού Pjerin Xhuvani.
4. Θετική η βιομετρική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, καθώς και η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η αποστολή τόνισε επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιόρισε το θεμελιώδες δικαίωμα ψήφου των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επιβάλλοντας καραντίνα δύο εβδομάδων.

Ο ΟΑΣΕ σε όλη τη διάρκεια των εκλογών στην Αλβανία, είχε 125 παρατηρητές από 32 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε., ενώ η αποστολή του θα παραμένει εν ενεργεία μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου