Εγκρίθηκαν από την αλβανική Βουλή οι τροπολογίες του Εκλογικού Κώδικα

Εγκρίθηκαν από την αλβανική  Βουλή οι τροπολογίες του Εκλογικού Κώδικα

Σε δεύτερη ψηφοφορία εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες τους Εκλογικού Κώδικα από 96 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών χωρίς τις αλλαγές που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Ilir Meta.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IBNA, μετά την πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου για τον νέο Εκλογικό Κώδικα, οι τροπολογίες διαβιβάστηκαν στον Πρόεδρο Ilir Meta, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τους εγκρίνει και επέστρεψε το νόμο στο κοινοβούλιο για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που ζήτησε.

Ο Meta ζήτησε επίσης τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, η οποία όμως απάντησε ότι θα ήταν σε θέση να την δώσει, το νωρίτερο το Δεκέμβριο.

Μετά από αυτό, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνσης Varhelyi, η εκπρόσωπος της ΕΕ Ana Pinsonero-Hernandez, διάφορα άτομα και ομάδες ευρωβουλευτών, κάλεσαν τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama να περιμένει τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ο Rama ήταν αντίθετος σ’ αυτό λέγοντας ότι δεν θα καθυστερήσει την ψηφοφορία καθώς πρόκειται να διεξαχθούν γενικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι θα άκουγε τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, αλλά μόνο μετά τις εκλογές.

Η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στις αλλαγές, αλλά λόγω της παραίτησης της από το Κοινοβούλιο από το 2019, δεν μπόρεσαν να τις καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις του εκλογικού κώδικα να είναι πλέον νόμοι του κράτους.

Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στην μη έκδοση πορίσματ...
Ο Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ...

Σχετικά άρθρα