Αλβανικός τύπος: Οι Έλληνες επιμένουν να καταγραφούν οι Βορειοηπειρώτες

fallback-wp

Τι γράφουν για τον εορτασμό της επετείου στο Δελβινάκι

Αν και βαθιά επηρεασμένη από την πολιτική και οικονομική κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην αφήνει εκτός της προσοχής της τα εθνικά θέματα. Σε ανάμνηση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, 98 χρόνια πριν, οργανώθηκε σήμερα μια εκδήλωση μνήμης για την εν λόγω ημερομηνία σήμανση για τους Έλληνες στο Δελβινάκι αρκετά μίλια μακριά από την αλβανική παραμεθόριο. Σε αυτό το εθνικιστικό συλλαλητήριο, δεν έλειπαν οι δηλώσεις που ουσιαστικά στοχεύουν στις βλέψεις για την Νοτιοαλβανική επικράτεια, παρόλο που αυτά ανήκουν στην ιστορία.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας σε αυτή τη συγκέντρωση έχει επίμονα ζητήσει, ο όρος «Βόρειος Ήπειρος», να εισαχθεί στο Αλβανικό λεξιλόγιο. Εκτός από την απαίτηση αυτή, κατήγγειλε την αδιάφορη στάση του ελληνικού κράτους, αν και η κρίση το γονατίζει. Αυτές οι αιτήσεις ακολουθηθήκαν από μια άλλη η οποία χειροκροτήθηκε από εκατοντάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων μέλη ή συμπαθούντες των εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων, την πραγματική καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία καθώς η τελευταία απογραφή, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, δεν ήταν πραγματική και είχε τάση αποδυνάμωσης του Ελληνικού πληθυσμού που ζει στα νότια της χώρας.

Ο Βασίλης Χήτος πρώην δημοσιογράφος ενός από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, του ΑΝΤ1, με καταγωγή από το χωριό Δερβιτσάνη του Αργυροκάστρου, πρώην υποψήφιος για αντιπρόεδρος στις πολιτικές εκλογές πριν από μία εβδομάδα, κατήγγειλε τις ελληνικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αφήνει ασχολίαστη και την εκδοτική πολιτική του ΑΝΤ1 για τα ελληνό-αλβανικά θέματα.

Είπε ότι όταν έκανε ανταποκρίσεις κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1997 στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, οι αρχισυντάκτες του τηλεοπτικού σταθμού τον ανάγκαζαν να χρησιμοποιεί τον όρο «Νότια Αλβανία,” ενώ προσωπικά καθιέρωσε, ως ένα πρώτο βήμα στις καθημερινές αναφορές τη νότια χώρα να την ονομάζει ως «Βόρειος Ήπειρος». Για το Χήτο, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το έχει καταπατήσει η Αλβανική Κυβέρνηση και αυτό που είναι χειρότερο, είναι ότι το έχει ξεχάσει η Ελληνική.

Ο ιερέας είπε πως θα πρέπει να αφήσουμε το θέμα της Κύπρου, του Αιγαίου και των Σκοπίων και να επιστρέψουμε στο θέμα της Βορείου Ηπείρου επειδή οι Αλβανοί στα εγχειρίδια τους, μιλάνε για «Μεγάλη Αλβανία» συμπεριλαμβανομένων της Καστοριάς και Φλώρινας, στη συνάντηση ζητήθηκε να σταματήσουν από την κυβέρνηση της Αλβανίας οι συντάξεις προς την ηρωική Χιμάρα και τη διακήρυξη του Ελληνισμού της Χιμάρας από την επίσημη Ελληνική πολιτεία, από την οργάνωση Ομόνοια έχουν ζητήσει να ταχύτατη εγγραφή των Αλβανών πολιτών Ελληνικής καταγωγής στον Αλβανικό νότο, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί επίμονα από την Αλβανική κυβέρνηση για έγερση νεκροταφείου για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Κορυτσά το 40-41.

Σχόλιο:

Ο τύπος που έγραψε το άρθρο είτε ήταν ανορθόγραφος, είτε σκόπιμα έγραψε όλα τα ονόματα πόλεων και κρατών με πεζά. Προς χάριν ευανάγνωσης διορθωθόσαμε τα κακώς κείμενα. Αν και από τι θα δείτε στο παρακάτω κείμενο δεν είναι μόνο τα πεζά γράμματα το πρόβλημα.Έχει μια γενικότερη σύγχυση ο ποιητής..

Prifti ka dek se duhet lene ceshtj e qipros skopjes dhe e egjeut dhe te kthehemi te ceshtja e vorio epirit pasi shqiptarët ne tekstet e tyre flasin per shqiprinë e madhe duke perfshire kostuirn dhe follorinen se ne takim eshte kerkuar ndalja e pensioneve nga ana e qeverise shqiptare ne drejtim te Himares heroike dhe shpallja e helenizimit te himares nga ana e greqise zyrtare nga organizata e Omonies eshte i kekuar te marre me shpejtesi rregjistrimin e shtetasve shqiptarë me origjine greke nga shqipëria e jugut, njekohesisht është kerkuar me ngulm qeverise shqiptare ngritja e varrezave te ushtarëve grekë ne Korcë te vrarë ne vitet 40-41.

Δείτε εδώ το αλβανικό άρθρο

Μοιράσου το
Σχολίασε