Στις 3 Μαρτίου, η αλβανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τον Εκλογικό Κώδικα, αποφασίζοντας την αναστολή όλων των διαδικασιών πρόσληψης στον δημόσιο τομέα κατά την προεκλογική περίοδο, δηλαδή από τις 11 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου. Ο στόχος αυτής της απόφασης ήταν η διασφάλιση ενός ομαλού και δίκαιου εκλογικού διαδικασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της INSTAT, που καταγράφουν τον αριθμό των απασχολούμενων στη δημόσια διοίκηση, το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους προστέθηκαν περίπου 3.900 νέοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων μισθοδοσίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έφτασε τις 184.278. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώθηκε αύξηση κατά περίπου 3.900 άτομα ή 2,1%. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, υπήρχαν περίπου 2.800 περισσότεροι εργαζόμενοι.
Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ εκλογικών διαδικασιών και αύξησης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση στο αλβανικό κράτος κατέγραψε ρεκόρ για την περίοδο 2018-2024, ξεπερνώντας τους 185.000 εργαζόμενους, ενώ τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το 2021, κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά περίπου 8.000 άτομα ή 4% μέσα σε ένα έτος.
Για την αποτροπή της χρήσης των προσλήψεων στο Δημόσιο ως πολιτικό μέσο, ο Εκλογικός Κώδικας απαγορεύει την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας πρόσληψης από δημόσιους φορείς που προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω του Εργατικού Κώδικα.
Στις αρχές Μαρτίου, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ήδη τρέχουσες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν κανονικά, ωστόσο, μετά τις 3 Μαρτίου, δεν επιτρέπεται η έναρξη νέων διαδικασιών πρόσληψης σε υπουργεία, εξαρτώμενους φορείς και κρατικές μετοχικές εταιρείες.
Παρόλα αυτά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 4.000 νέοι εργαζόμενοι προστέθηκαν στον δημόσιο τομέα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενώ οι προσλήψεις ενδέχεται να συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, πριν από την επιβολή της απαγόρευσης έναν μήνα πριν τις εκλογές.
Προηγούμενα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, αυξάνονται κυρίως οι προσλήψεις σε κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι εταιρείες ύδρευσης και οι τοπικές αρχές.
Παρά τη μείωση του αριθμού των υπουργείων και την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να αυξάνεται αντί να μειώνεται.
Η Αλβανία βρίσκεται στις πρώην κομμουνιστικές χώρες που κληρονόμησαν μια οικονομία στην οποία το κράτος ήταν ο μοναδικός εργοδότης μέχρι το 1990. Μετά από αυτό το έτος, η σημασία του δημόσιου τομέα στην οικονομία και την απασχόληση άρχισε να μειώνεται, καθώς υιοθετήθηκε το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, το κράτος φαίνεται να ενισχύει ξανά την παρουσία του στην οικονομία.
Σχόλια