Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κατάρτισης (ETF), το 16% των εργαζομένων στην Αλβανία εργάζεται λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της περιοχής.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στη χώρα είναι υποαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να είναι ανεπαρκές. Παράλληλα, η πλειονότητα των εργαζομένων στα Βαλκάνια έχει σταθερό ωράριο εργασίας, κυρίως μεταξύ 30 και 49 ωρών την εβδομάδα. Ωστόσο, το 8% των εργαζομένων στη Βόρεια Μακεδονία και το 14% στην Αλβανία και στο Κόσοβο εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα.
Η Αλβανία καταγράφει δύο ακραία φαινόμενα στην αγορά εργασίας: από τη μία, το ένα τέταρτο των εργαζομένων εργάζεται μόλις δύο ώρες την ημέρα, ενώ από την άλλη, το 14% εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες εβδομαδιαίως, ποσοστό από τα υψηλότερα στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και του τουρισμού έχουν συνήθως τα πιο εκτεταμένα ωράρια εργασίας.
Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων στα Δυτικά Βαλκάνια εκτίθενται σε επαγγελματικούς κινδύνους λόγω ακατάλληλων συνθηκών και εξοπλισμού στο χώρο εργασίας. Η Βοσνία έχει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες (34%), ακολουθούμενη από τη Σερβία (33%), την Αλβανία (29%) και τη Βόρεια Μακεδονία (28%).
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων εργάζεται μακριά από τον τόπο διαμονής του. Η Βοσνία και η Αλβανία έχουν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που μετακινούνται για εργασία (36%), ενώ στην Αλβανία το ποσοστό φτάνει το 33%. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στο Κόσοβο (21%).
Οι εργαζόμενοι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την τηλεργασία, αλλά παράλληλα το ίδιο ισχύει και για τους χειρώνακτες σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η γεωργία.
Το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίαςΗ έρευνα του ETF, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 εργαζομένων στην Αλβανία, επιβεβαίωσε ότι η αδήλωτη εργασία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στα Βαλκάνια, με την Αλβανία να καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά.
Στην Αλβανία, το 20% των εργαζομένων εργάζεται χωρίς σύμβαση, ενώ στη Σερβία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 2%. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αφήνει ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού σε θέσεις εργασίας χωρίς ασφάλεια.
Η αλβανική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, όπως το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και η αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών της αγοράς.
Σχόλια