Νέο μέτωπο ανοίγει στην Αλβανία με τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προτείνει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς μία από τις βασικές προβλέψεις περιορίζει τη δυνατότητα προσωρινής κράτησης για αδικήματα που επισύρουν ανώτατη ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και σοβαρά εκλογικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η αγοραπωλησία ψήφων, οι απειλές προς ψηφοφόρους και η αφαίρεση δελτίων ταυτότητας.
Το νομοσχέδιο αγγίζει συνολικά 105 άρθρα ενός από τα σημαντικότερα νομοθετήματα της χώρας και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων. Η κυβέρνηση Ράμα παρουσιάζει τις αλλαγές ως μέρος της εναρμόνισης της αλβανικής νομοθεσίας με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι επικριτές τους εστιάζουν στις πρακτικές συνέπειες συγκεκριμένων διατάξεων για την αντιμετώπιση της εκλογικής διαφθοράς.
Το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στα εκλογικά εγκλήματα. Στον αλβανικό Ποινικό Κώδικα υπάρχουν 13 σχετικά άρθρα, με τις προβλεπόμενες ποινές να φτάνουν έως τα πέντε χρόνια. Με το ισχύον πλαίσιο υπάρχει, για μέρος αυτών των υποθέσεων και ιδιαίτερα για εκείνες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της SPAK, δυνατότητα επιβολής προσωρινής κράτησης. Με την προτεινόμενη αλλαγή, όσοι ερευνώνται για αδικήματα αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να παραμένουν ελεύθεροι όσο εξελίσσεται η έρευνα.
Η χρονική συγκυρία εντείνει ακόμη περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση. Η Αλβανία βρίσκεται ήδη σε εκλογικό έτος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2027, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες ο Γενικός Εισαγγελέας Olsian Çela είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο αυστηρότερη αντιμετώπιση των εκλογικών εγκλημάτων. Η κατεύθυνση της κυβερνητικής πρότασης κινείται, ως προς την προσωρινή κράτηση, διαφορετικά από εκείνη την παρέμβαση.
Για τη Χειμάρρα και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα το ζήτημα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε μια περιοχή όπου οι εκλογικές διαδικασίες έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο έντονων πολιτικών και θεσμικών αντιπαραθέσεων, κάθε αλλαγή που αφορά τα διαθέσιμα εργαλεία αντιμετώπισης της εκλογικής διαφθοράς χρειάζεται αυξημένο έλεγχο και πλήρη διαφάνεια.
Η κυβέρνηση Ράμα καλείται έτσι να εξηγήσει γιατί, την ώρα που η χώρα δηλώνει ότι επιδιώκει ισχυρότερο κράτος δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, προωθεί μια διάταξη που θα αφαιρεί την προσωρινή κράτηση από την εργαλειοθήκη των αρχών για συγκεκριμένα εκλογικά αδικήματα. Η συζήτηση αφορά πλέον στην πράξη τις εγγυήσεις με τις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την αποτελεσματική προστασία της ελεύθερης ψήφου όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

ρε φίλε, τι γίνεται εκεί κάτω; χαλαρά δηλαδή, για σοβαρά θέματα εκλογών δεν θα κρατάνε κανέναν; αμαρτία.
Οι τελευταίες ρυθμίσεις στα Τίρανα, ιδίως για τη δικαιοσύνη, χρήζουν προσοχής. Υπάρχουν γεωπολιτικές προεκτάσεις που επηρεάζουν την ευρύτερη σταθερότητα.
Ο Ράμα πάλι την «δημοκρατία» του χτίζει. Καθόλου περίεργο που χαλαρώνει τις ποινές, οπώς τον βολεύει. Όλα για την κάρεκλα! Σκόπιμο.
Μάλιστα! Έτσι «τιμωρούν» τη διαφθορά πλέον. Και μετά απορούμε γιατί η κατάσταση είναι έτσι. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι.
πώς γίνεται να μην τους κρατάνε για σοβαρά θέματα στις κάλπες; αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη δημοκρατία τους.