Αλβανία-Κόσοβο-Κροατία: Ποια είναι τα κίνητρα της συμμαχίας;

Αλβανία-Κόσοβο-Κροατία: Ποια είναι τα κίνητρα της συμμαχίας;

Το Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου στα Τίρανα μεταξύ Αλβανίας, Κροατίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα τρία κράτη δεσμεύονται να αναπτύξουν τις αμυντικές τους ικανότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές στην περιοχή, καθώς και να επιτύχουν τους στόχους τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Κοινός σκοπός τους είναι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, προκειμένου να ενδυναμώσουν τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία για την απόκτηση αμυντικών ικανοτήτων, στις επενδύσεις στην αμυντική τεχνολογία και στον εντοπισμό ευκαιριών συνεργασίας στη βιομηχανία άμυνας.

Στη δήλωση που προέκυψε από τη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Άμυνας της Κροατίας, καθώς και του Υπουργού Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, τονίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών είναι ισχυρές και σταθερές, βασισμένες σε κοινές αξίες, στρατηγικούς προσανατολισμούς και αμοιβαία δέσμευση για την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία.

Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα, προκειμένου να αυξηθεί η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου. Υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων ασφαλείας, υβριδικών απειλών και άλλων κινδύνων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σταθερότητα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες δεσμεύονται να προχωρήσουν άμεσα στην ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες που απορρέουν από τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ και τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να προστατεύουν τα εδάφη και τους πληθυσμούς τους, καθώς και να συμβάλλουν στην ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.

Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη προώθησης κοινών βημάτων για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής, σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση της αμυντικής βιομηχανίας και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Δήλωσαν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε κατάλληλη θέση για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες και αναδυόμενες απειλές, καθώς και για να επιτύχουν τους στόχους τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι τρεις υπουργοί ανέφεραν ότι δεσμεύονται στην προώθηση των αμυντικών ικανοτήτων και στη συνεργασία στον σχετικό βιομηχανικό τομέα. Δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικών δυνατοτήτων μέσω πολυεθνικών συνεργατικών λύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών τους. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι θα εργαστούν για τον εντοπισμό ευκαιριών συνεργασίας στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, προωθώντας την πρόσβαση σε πόρους και εφοδιαστικές αλυσίδες, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν περισσότερο σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουν και να διασφαλίσουν μια ενιαία προσέγγιση στον μετασχηματισμό της ασφάλειας και της άμυνας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και δράσεις για την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων μέσω εκπαίδευσης, κατάρτισης και ασκήσεων. Σύμφωνα με τους υπουργούς, προβλέπεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στη στρατολόγηση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ θα ενισχυθούν και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης μέσω των στρατιωτικών ακαδημιών των τριών χωρών. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ενδυναμώσουν τις διμερείς και τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, ακολουθώντας τις πολιτικές εκπαίδευσης και ασκήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσουν την επαρκή προετοιμασία των δυνάμεών τους.

Σε ό,τι αφορά τις υβριδικές απειλές, οι υπουργοί ανέφεραν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν τα κοινά μέτρα αντιμετώπισης, τα οποία θα περιλαμβάνουν την προστασία απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης και κακόβουλες ξένες επιρροές που ενδέχεται να επηρεάσουν την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια. Επίσης, τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και υπηρεσιών πληροφοριών για τη στρατηγική και επιχειρησιακή συντονισμένη αντίδραση, καθώς και την ανάγκη διερεύνησης επιλογών αντίδρασης σε ευρύ φάσμα πιθανών απειλών για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα επικοινωνίας.

Τέλος, οι τρεις υπουργοί δήλωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής, δεσμευόμενοι να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές και τις θέσεις τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και πολυμερείς δομές ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενότερα για την πλήρη ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και την άμυνα, ενώ δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ευρωατλαντική προοπτική του Κοσσυφοπεδίου, ενισχύοντας τις προσπάθειές του για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

Οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι η δήλωση αυτή διαμορφώθηκε στο πνεύμα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ επισήμαναν ότι αντικατοπτρίζει τα κοινά στρατηγικά οράματα των τριών χωρών. Διευκρίνισαν, επίσης, ότι δεν δημιουργεί νέες διεθνείς ή διακυβερνητικές νομικές δεσμεύσεις μεταξύ των κρατών, ούτε επηρεάζει τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις τους απέναντι σε άλλα κράτη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια