Αλβανία | Η SPAK ερευνά την κρατική KAYO – Ο Σέχαϊ καταγγέλλει «συνέχιση της κλοπής» επί Ράμα

IMG 0057

Νέα πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στην Αλβανία η υπόθεση της κρατικής εταιρείας KAYO, μετά τις έρευνες και τις κατασχέσεις εγγράφων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο έρευνας της SPAK για καταγγελίες σχετικά με διακίνηση όπλων. 

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται πλέον μια εταιρεία που συνδέεται άμεσα με το αλβανικό κράτος και τον ευαίσθητο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η εξέλιξη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου του κόμματος Mundësia, Άγκρον Σέχαϊ, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία πολιτική επίθεση στον Έντι Ράμα.

«Ο Ράμα έχει δείξει ότι είναι ανίκανος να κυβερνήσει χωρίς να κλέβει. Τα σκάνδαλα δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά», δήλωσε ο Σέχαϊ, αποδίδοντας προσωπικά στον πρωθυπουργό την πολιτική ευθύνη για το μοντέλο διακυβέρνησης που καταγγέλλει. Πρόκειται για πολιτική κατηγορία του επικεφαλής της Mundësia και όχι για δικαστικό πόρισμα σε βάρος του Ράμα. 

Ο Σέχαϊ συνέδεσε την υπόθεση της KAYO με μια σειρά άλλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει τις αλβανικές αρχές και τη δημόσια ζωή, αναφέροντας μεταξύ άλλων τους αποτεφρωτήρες, τη σήραγγα της Λογαράς, το αεροδρόμιο της Αυλώνας, το λιμάνι του Δυρραχίου, τη Μεγάλη Περιφερειακή Οδό, τη στείρωση, το σύστημα AKSHI, το check-up και τον οδικό άξονα Θουμανά–Κασάρ. 

Η KAYO είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης πριν από τις τελευταίες έρευνες. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη δραστηριότητά της, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκαζμέντ Μπάρντι, να υποστηρίζει ότι έχουν δαπανηθεί 34 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς επαρκή διαφάνεια για τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εταιρείας. 

Το αίτημα εξετάστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρξει συναίνεση για τη σύσταση της επιτροπής. Η Βουλή αναφέρει ότι το θέμα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, ενώ ο Μπάρντι κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί να καθυστερήσει τη συζήτηση. 

Οι τελευταίες κινήσεις της SPAK ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό βάρος της υπόθεσης. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στην κατοικία του επιχειρηματία Ρον Γέφετ, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε συλλογή υλικού στο πλαίσιο της έρευνας που συνδέεται με τις καταγγελίες για την KAYO. 

Ο Σέχαϊ προχωρά ακόμη περισσότερο στην πολιτική του επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η συσσώρευση υποθέσεων που ερευνώνται αποτυπώνει συνολικό πρόβλημα διακυβέρνησης. «Η συνέχιση του Ράμα στην εξουσία είναι συνέχιση της κλοπής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη φράση συνοψίζει τη θέση του ίδιου και του κόμματός του και όχι διαπίστωση της SPAK. 

Για την κυβέρνηση Ράμα, το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει είναι πλέον η πλήρης διαφάνεια γύρω από μια κρατική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς. Οι έρευνες στο υπουργείο Άμυνας, οι κατασχέσεις εγγράφων και η παράλληλη κοινοβουλευτική σύγκρουση μεταφέρουν την υπόθεση KAYO από το επίπεδο των πολιτικών καταγγελιών σε μια εν εξελίξει θεσμική διερεύνηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν ποιες από τις βαριές καταγγελίες που διατυπώνονται έχουν ποινική βάση. 

Μοιράσου το
3 σχόλια
  • Άσε μας, βαρεθήκαμε τους “ελέγχους”. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται με τις δημόσιες εταιρείες. Ποτέ δεν αλλάζει κάτι.

  • Άλλη μια έρευνα, άλλο ένα σκάνδαλο. Τίποτα καινούριο κάτω από τον ήλιο. Έτσι πάνε αυτά τα πράγματα στις χώρες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.