Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Βιέννης για Διεθνείς Οικονομικές Μελέτες (wiiw), η μετανάστευση από την Αλβανία και τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη, που εξετάζει τις τάσεις της μετανάστευσης, διαπιστώνει ότι η πρόθεση να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νέων και των πιο μορφωμένων πολιτών. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τις συνθήκες που ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, όπως η υψηλή ανεργία των νέων, οι χαμηλοί μισθοί και οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – δηλαδή η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία – βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να επιφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη στις υποψήφιες χώρες, αλλά ταυτόχρονα ενέχει και κινδύνους, όπως η περαιτέρω αύξηση της μετανάστευσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Τόσο οι αγορές εργασίας των Βαλκανίων όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και εξειδικευμένες δεξιότητες. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες στις βαλκανικές χώρες καταδεικνύουν ότι η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αξιολόγησης Δεξιοτήτων, ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους σε όλους τους τομείς. Στη Σερβία, η έλλειψη τεχνικών και εξειδικευμένων επαγγελματιών φτάνει το 25%, ενώ στην Αλβανία, το 20% των θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων παραμένει κενό. Επιπλέον, σε όλες τις χώρες της περιοχής παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, γεγονός που δυσχεραίνει την οικονομική ανάπτυξη.
Σχόλια