Αλβανία: 565 εκατομμύρια ευρώ στον στρατό το 2028

Αλβανικός στρατός

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2028, καθορίζοντας τις βασικές προτεραιότητες μέσα από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί προς την υγεία και την κοινωνική προστασία, τις υποδομές και την ενέργεια, τις συντάξεις και τα προγράμματα απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας αποτελεί τον κύριο αποδέκτη κρατικής χρηματοδότησης, με τα κονδύλια να προορίζονται κυρίως για την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και για την κάλυψη των μισθών του ιατρικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου αυξάνεται από 807 εκατομμύρια ευρώ το 2025 σε 820 εκατομμύρια ευρώ το 2028, σημειώνοντας αύξηση κατά 13 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δεύτερη θέση ως προς το ύψος των δαπανών βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, με προϋπολογισμό 740 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025. Παρόλο που προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων κατά τα έτη 2026 και 2027, αναμένεται μείωση μέχρι το 2028, οπότε ο προϋπολογισμός του υπουργείου υποχωρεί κατά περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των δαπανών αφορά επενδύσεις σε έργα οδικής υποδομής.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο Υπουργείο Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω υπουργείου ανέρχεται στα 560 εκατομμύρια ευρώ για το 2025 και εκτοξεύεται στα 693 εκατομμύρια ευρώ το 2028, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 133 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο έχει στην αρμοδιότητά του ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως οι συντάξεις, η αγορά εργασίας, η επιχειρηματικότητα, η επαγγελματική εκπαίδευση, η στέγαση, η καινοτομία, η πολιτιστική κληρονομιά, οι τέχνες και ο πολιτισμός. Οι μεγαλύτερες δαπάνες απορροφώνται από τις συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται από 408 εκατομμύρια ευρώ το 2025 σε 549 εκατομμύρια ευρώ το 2028 — μια αύξηση της τάξεως των 141 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυξημένος θα είναι και ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει από 483 εκατομμύρια ευρώ το 2025 σε 565 εκατομμύρια ευρώ το 2028, με αύξηση κατά 80 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη χρηματοδότηση των μάχιμων δυνάμεων, για τις οποίες προβλέπεται ποσό 330 εκατομμυρίων ευρώ το 2028. Με τον τρόπο αυτό, η Αλβανία εκπληρώνει τη δέσμευσή της απέναντι στο ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Μοιράσου το
Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Το σχόλιο θα ελεγχθεί πριν τη δημοσίευση του.