Ευρωβουλευτές συστήνουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου της Αλβανίας

Ευρωβουλευτές συστήνουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου της Αλβανίας

Σε κοινή τους δήλωση, τρεις ευρωβουλευτές στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), η μόνιμη εισηγήτρια για την Αλβανία Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Αλβανία Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ, Ελλάδα) προτρέπουν το κοινοβούλιο της Αλβανίας να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.

«Αναμένουμε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υιοθετήσει τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να υποσκάψει τη συναίνεση που οικοδομήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 5 Ιουνίου. Οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου χωρίς την πρότερη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σύγκληση της πρώτης διάσκεψης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία με τη σειρά της θα καθυστερήσει τη ίδια την ένταξη.

Κάθε χώρα έχει το ελεύθερο να ορίζει και να βελτιώνει το εκλογικό της σύστημα βάσει του εθνικού της πλαισίου και της πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένα και με διαφάνεια τουλάχιστον ένα έτος πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία θα σεβαστεί αυτές τις συστάσεις και θα εργαστεί περαιτέρω για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων στους καίριους τομείς των μεταρρυθμίσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Αλβανία στο δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο της χώρας για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την οικοδόμηση συναίνεσης για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης που αποτελούν προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου