Σίγησε για πάντα το κλαρίνο του Δήμου Δέδε, προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κι αυτό όχι μόνο διότι στο Μίσιγκαν διαμένουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, αλλά διότι εκατοντάδες ομογενείς έχουν παντρευτεί, είτε έχουν ξεφαντώσει υπό τους ήχους του κλαρίνου τοy.
Ο Δήμος Δέδες έφυγε όρθιος – όπως ο ίδιος το επιθυμούσε – την Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020, στην Δερβιτσιάνη της Βορείου Ηπείρου έχοντας στο πλευρό του την αξιολάτρευτη σύζυγό του Βασιλική και την οικογένειά του.
Χθες, Τετάρτη, 8 Ιουλίου οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Δεβιτσιάνης και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό στον Δήμο Δέδε που αφιέρωσε όλη του την ζωή στην διατήρηση και διάδοση της δημοτικής μουσικής και των παραδόσεων της Βορείου Ηπείρου.
Ο Δήμος Δέδες, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των κλαρινοπαικτών της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι τιμήθηκαν από την Αδελφότητα των ενΉπειρω Άνω Δροπολιτών, τον Δήμαρχο της Δρόπολης και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη κατά την διάρκεια της πολιτιστικής εκδήλωση «Στης Δερόπολης τον Κάμπο».
Ανεκτίμητη η προσφορά του Δήμου Δέδε στην διατήρηση και καλλιέργεια του πολυφωνικού τραγουδιού.
Ο Δήμος Δέδες με την ορχήστρα τους συμμετείχαν για πάνω από έξι δεκαετίες στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Δρόπολης και άλλων περιοχών της Βορείου Ηπείρου. Παράλληλα συμμετείχε και στα λαογραφικά φεστιβάλ που διοργανώνονταν στο Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα συνοδεύονταν τα χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία στην κυριολεξία έκλεβαν την παράσταση.
Μια από τις πιο συγκινητικές εμφανίσεις του Δήμου Δέδε ήταν η συμμετοχή του σε μια εκδήλωση που είχε διοργανωθεί προ δύο και πλέον δεκαετιών στην Όχριδα και για την οποία είχε πει «Όταν με κάλεσαν κι έπαιξα στην Οχρίδα με το κλαρίνο μου χόρεψαν τρεις λαοί: Έλληνες, Σκοπιανοί και Αλβανοί».
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Δήμου Δέδε ήταν και παραμένει η διατήρηση, η καλλιέργεια και η μεταλαμπάδευση του πολυφωνικού τραγουδιού της Βορείου Ηπείρου.
Ο αείμνηστος είχε στο ενεργητικό του πολλούς δίσκους με δημοτική μουσική και πολυφωνικά τραγούδια.
Γεννήθηκε το 1938 στη Δερβιτσάνη, στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης και προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Οι αείμνηστοι γονείς του Μιχάλης και Ευανθία Δέδε έφεραν στον κόσμο οκτώ παιδιά και συγκεκριμένα τον Παντελή, τον Βασίλη, την Αφροδίτη, την Βιργινία, τον Γιώργο, τον Δήμο, την Γιαννούλα και τον Γιάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο χορός, το τραγούδι και η ενασχόληση με τα μουσικά όργανα ήταν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας Δέδε.
Ο Δήμος δεν ήταν μόνο ένας ταλαντούχος κλαρινοπαίκτης και μουσικός, αλλά και εξαίρετος οικογενειάρχης. Ήταν νυμφευμένος με την Βασιλική το γένος Γκογκόνη που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πέπελη νομού Αργυροκάστρου.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια, την Αθηνά και την Αντωνία, οι οποίες μεγάλωσαν στους κόλπους των χορευτικών συγκροτημάτων της Δερβιτσιάνης και της Κάτω Δρόπολης.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ευανθία, τα παιδιά τους Αθηνά και Λευτέρη Σέλλιο, Αντωνία και Πέτρο Λέσι, τα εγγόνια Ευθυμία και Σπύρο , Μαριάννα και Δημήτρη , τα δισέγγονα Κατερίνα, Κατερίνα, Σοφία και Μαρία, τα αδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς στην Αμερική, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά, στα εγγόνια, δισέγγονα και τους λοιπούς συγγενείς. Αιωνία του η μνήμη.
Σχόλια