Η καλλιέργεια της κάνναβης και οι στενές σχέσεις με την Τουρκία είναι δύο από τα κύρια προβλήματα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, γράφει ο Μόμχιλ Ιντζόβ από τις Βρυξέλλες για τη βουλγαρική "ClubZ".

Αυτό κατέστη σαφές σε συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 24 Μαρτίου, το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, δεν καθορίστηκε ημερομηνία.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ανακοινωθεί στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται από την παρουσίαση του διαπραγματευτικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 5 Ιουνίου, οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία κατέληξαν σε συμφωνία για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συνολικά, η Αλβανία οφείλει να εκπληρώσει 15 προϋποθέσεις.

Άλλα σημαντικά βήματα είναι η αποκατάσταση της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου με μια διαφανή επιλογή δικαστών, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Αλβανία να διερευνήσει τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια και μετά την κατεδάφιση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων στα μέσα Μαΐου. Αυτό συνέβη παρά τις εκκλήσεις της ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου Πολιτισμού Μαρία Γκαμπριέλ.

«Η αλβανική κάνναβη πλημμυρίζει την Ευρώπη»

Τεράστια ντροπή για την Αλβανία είναι το λεγόμενο πακέτο νόμων κατά της δυσφήμισης, δήλωσε ο σκιώδης εισηγητής, Σουηδός Ντέιβιντ Λέγκα (EPP). Αυτός ο νόμος, ο οποίος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί, καθώς ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα άσκησε βέτο.

«Η αλβανική κάνναβη συνεχίζει να πλημμυρίζει την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ευρωπόλ, η καλλιέργειά της στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι πόροι των δυνάμεων ασφαλείας ανακατευθύνονται στην εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας και πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα νικήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τα εγκληματικά δίκτυα. Αλλά η αλβανική ηγεσία είναι σταθερή με τους δημοσιογράφους και απαλή με τους άρχοντες των ναρκωτικών», δήλωσε ο Λέγκα.

Η Αλβανία στοιχείο της στρατηγικής της Τουρκίας στα Βαλκάνια

«Η Ομάδα μας αντιτίθεται στη διεύρυνση της ΕΕ. Δείχνει την αδυναμία της πολιτικής μας όταν υπάρχουν συγκρούσεις. Η προενταξιακή βοήθεια χρηματοδοτεί μια χώρα που ενέχει κίνδυνο. «Η Αλβανία είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Τουρκίας για επιρροή στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Γάλλος Τιερί Μαριάνι.

Μάλιστα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατηγόρησε τις αρχές των Τιράνων ότι έχουν δεσμούς με ριζοσπαστικά στοιχεία στο Κοσσυφοπέδιο. Και ότι βοήθησαν τις τουρκικές υπηρεσίες να απαγάγουν 15 δασκάλους προσκείμενους στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετιουλάχ Γκιουλέν.

«Η Αλβανία, φυσικά, μπορεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις στον κόσμο με την Τουρκία, αν το θέλει. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή πολιτική. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς - η Αλβανία δεν πρέπει να είναι στην Ευρώπη», κατέληξε ο Μαριάνι.

Ο Γερμανός σύμμαχός του, Μπερνχαρντ Τσιμνιοκ, προέτρεψε την ΕΕ όχι μόνο να αναστείλει τις συνομιλίες με την Αλβανία, αλλά και να αναστείλει τη χρηματοδότηση προενταξιακών προγραμμάτων.

«Οι μουσουλμάνοι σε αυτήν τη χώρα εργάζονται για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δεν πιστεύω ότι η Αλβανία είναι μέρος των ευρωπαϊκών μας αξιών. «Ο καθένας πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι θα μας φέρει απλά ανεπιθύμητα και μεγάλα προβλήματα », είπε.

Απόδοση στα ελληνικά, Βαλκανικό Περισκόπιο - echedoros-a.gr