Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Με μια τροπολογία που πρότεινε το Λαϊκό Κόμμα της Ευρώπης ( η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα των κεντροδεξιών κομμάτων των Ευρωπαϊκών χωρών) χθες τα μεσάνυχτα και στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Έκθεσης Συστάσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του έναντι της Αλβανίας.

Η στάση αυτή των Ευρωβουλευτών χωρίς καμιά διάκριση ταυτότητας ή των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ανήκουν, θα πρέπει να ερμηνευτεί με τη διαχρονική αδιαφορία της Αλβανικής Κυβέρνησης ώστε να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί απ' την ΕΕ ώστε να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης. Το περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας και της Κροατικής Προεδρίας έδωσε το πράσινο φως σε Τίρανα και Σκόπια για έναρξη των διακυβερνητικών συναντήσεων εξέτασης των κεφαλαίων ένταξης.

Πλην όμως για την Αλβανία είχαν τεθεί οι γνωστοί πλέον 15 όροι – προϋποθεσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια μη συνηθισμένη γι αυτό πρακτική, δεδομένου ότι σε ανάλογα ζητήματα είναι πιο διαλλακτικό και φιλελεύθερο απ' τα εκτελεστικά όργανα της Ένωσης και απ' τις κυβερνήσεις των κρατών, φαίνεται να αναβάλει επ' αόριστον την έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία.

Συγκεκριμένα η κα. Κίγκα Γκαλ παρουσίασε τελευταία στιγμή τροποποίηση – προσθήκη στην Έκθεση, στην Ολομέλεια του Σώματος με βάση πρόταση του κ. Λέγκα. σκιώδη ρεπόρτερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Αλβανία και με την σχετική έγκριση του Συντονιστή του ΕΛΚ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης. Η Τροπολογία εγκρίθηκε με 388 ψήφους υπέρ και 280 κατά ενώ 19 απείχαν. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας απηύθυνε κατόπιν της κατάθεσης της τροπολογία παρέκκλιση προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ώστε να ψηφίσουν εν μπλοκ και να την απορρίψουν, το αίτημα του όμως δεν έγινε δεκτό και οι σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές ψήφισαν αθρόα υπέρ.

Η εγκεκριμένη πλέον τροπολογία απαιτεί ώστε να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τα όργανα της ΕΕ και τις ανά χώρα Κυβερνήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης για την ένταξη πριν εκπληρωθούν στην πράξη οι γνωστοί 15 όροι της Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ την 25η Μαρτίου τρέχοντος.

Οι όροι αυτοί που βασικά είχαν απαιτηθεί απ' τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Δανίας και Ισπανίας αφορούν την εξυγίανση στην ουσία του πολιτικού και δημοσίου βίου στην Αλβανία. Αντανακλούν επί το πλείστον τα κριτήρια διεύρυνσης της Κοπεγχάγης η στάθμη των οποίων είναι καταφανώς απροσπέλαστη με τα σημερινά δεδομένα από πλευράς της Αλβανίας. Εκλογές αξιόπιστες, διοικητική μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος, καταδίκη πολιτικών εμπλεκομένων σε αγοραπωλησία ψήφων, καταδίκη δικαστικών που προκύπτουν εμπλεκόμενοι σε ζητήματα διαφθοράς, εγγύηση της ελευθερίες λόγου και τύπου κ.α.

Με επιμονή της Ελλάδας στους 15 όρους – προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που άμεσα αφορούν στην ΕΕΜ και τη βελτίωση του καθεστώτος της. Έτσι η ΕΕ απαιτεί και με το Ψήφισμα πλέον του Ευρωκοινοβουλίου την νομική κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μελών των εθνικών κ.α. μειονοτήτων, την έγκριση πριν την έναρξη διαλόγου Νέου Νόμου για τις Απογραφικές Διαδικασίες, τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ΕΕΜ και εν γένει την πρακτική εφαρμογή του συνόλου των δικαιωμάτων με αναφορά στον περί Μειονοτήτων Νόμο της Αλβανίας δια της εκδόσεως των εφαρμοστικών νομοθετημάτων κλπ.

Προφανώς το Ψήφισμα αυτό του Ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Τούτο διότι η Κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη ή ενδεχομένως και αδύναμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των προϋποθέσεων της ΕΕ.

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου