Συνεδρίαση Βορειοηπειρωτικών φορέων για το θέμα των συντάξεων

Συνεδρίαση Βορειοηπειρωτικών φορέων για το θέμα των συντάξεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας να σταθεί στο ύψος των δικών τους δημοσίων, γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων, η Επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπεριωτών, εκκινεί ξανά τις προσπάθειες για την ακύρωση της άδικης ρύθμισης της ασφαλιστικής νομοθεσίας που παράνομα και πέρα από κάθε λογική και νομικό προηγούμενο στερεί από τους Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα σύνταξης με βάση τον αριθμό των ενσήμων.

Υπενθυμίζουμε ότι
- με το άρθρο 7, του ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου), εισήχθη η διάκριση κατά των Βορειοηπειρωτών στους οποίους, μειώνεται σημαντικά το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν ίδιο αριθμό ενσήμων.
- Το 2019, πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, δεσμεύτηκε για πρώτη φορά για αποκατάστασης της εν λόγω αδικίας εν όψει της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που πρότεινε το κόμμα του.
- Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας όμως, μέσα στις ριζικές αλλαγές που επέφερε στον ν.4387, δεν περιελάμβανε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
- Η επιτροπή Συνταξιούχων και Ασφαλισμένων Βορειοηπεριωτών πραγματοποίησε πλήθος δράσεων, συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση αλλά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά χωρίς να αλλάξει το εν λόγω άρθρο.
- Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, υπήρξε νέα δέσμευση από την κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Εργασίας στο κοινοβούλιο, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην ενημέρωση των συντακτών, και του πρωθυπουργού με ενημέρωση από το γραφείο του κατόπιν και παρέμβασης γνωστού καλλιτέχνη, ότι το ζήτημα θα λυθεί με τροπολογία μέχρι τον Μάρτιο.

Όχι μόνο ο Μάρτιος πέρασε αλλά φτάσαμε στον Ιούνιο χωρίς καμία εξέλιξη στο ζήτημα. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, σχετικά με το ζήτημα, ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και είπε στις 29 Μαΐου πως προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κωρονοϊού. Εντωμεταξύ, δεκάδες συμπατριώτες μας αυτό το διάστημα συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις.

Η Επιτροπή έχει αποστείλει επίσημο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους και τα κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν (βίαιη ανατροπή των μακροχρόνιων προσδοκιών μας από το ασφαλιστικό σύστημα, δυσμενής διάκριση με στοιχεία κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσιστικές παραμέτρους), η εν λόγω νομοθεσία είναι αντίθετη προς το ελληνικό δίκαιο: Στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θεμελιώνουν ισότιμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η διατήρηση του άρθρου 7 του ν.4387/2016 αναιρεί κεκτημένα ετών όπως η υπ' αριθμόν 1245/1997 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία αναγνωρίστηκαν αναντίρρητα τα πλήρη συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ως εκ τούτων, σαφώς ελέγχεται η συνταγματικότητα του νόμου.

Με τα παραπάνω δεδομένα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 03.06 συνάντηση της επιτροπής υπό την στήριξη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ με στελέχη συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα με σκοπό την διαβούλευση επί των επόμενων ενεργειών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενώσεως Χειμαρριωτών.

Εκτός από τα μέλη της επιτροπής και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Γιώργο Τζωμάκα, συμμετείχαν:
- Θοδωρής Γκούμας, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών
- Μπάμπης Καραθάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
- Φώτης Φράγκος και Χρήστος Ντούτσης εκ Δρόπολης
- Μιχάλης Γιώτης και Μιχάλης Πέκος εκ Δελβίνου και Αγ. Σαράντα

Η επιτροπή υιοθέτησε τις προτάσεις που ακούστηκαν και συνοψίζονται στα εξής επόμενα βήματα:
1. Διαρκής ενημέρωση των προέδρων του ΚΕΑΔ και της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, κυρίων Ντούλε και Κάγιου αντίστοιχα με σκοπό την δική τους παρέμβαση.
2. Έν αναμονεί απαντήσεως στο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύνταξη ανοιχτής επιστολής προς δημοσίευση στα ΜΜΕ.
3. Νέος κύκλος συναντήσεων με τους προέδρους της Βουλής και στελέχη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.
4. Ενημερωτική εκστρατεία στα ΜΜΕ
5. Δράσεις διαμαρτυρίας

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Επιτροπή Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών

Αθήνα 5 Ιουνίου 2020

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου