Ο Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, πολιτικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη, δήλωσε ότι «πρέπει να κατέβουμε (από τα σύννεφα) στη γη» για να δούμε την πραγματικότητα.

Με έναν ασυνήθιστο λόγο ο Μίλο είπε ότι η μητέρα του Καστριώτη ήταν Σλάβα, ενώ ο εθνικός ήρωας των Αλβανών γεννήθηκε Ορθόδοξος.

Ο Μίλο προχώρησε ακόμη περισσότερο, προκαλώντας δυσαρέσκεια, προσθέτοντας ότι τα ονόματα των παιδιών του Ιωάννη (Γκιον) Καστριώτη είχαν σλαβική καταγωγή.

«Αν θέλουμε να αναλύσουμε τον Σκεντέρμπεη, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που τα έχουν πει οι ιστορικοί με την πάροδο του χρόνου, εδώ και αιώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλο.

Επιπρόσθετα, ο Αλβανός πολιτικός ανέφερε διατριβή σύμφωνα με την οποία ο Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού και όχι για τους Αλβανούς!

Πάλι καλά που ο Πασκάλ Μίλο δεν αναφέρθηκε στην ελληνική καταγωγή του Γεωργίου Καστριώτη και αρκέστηκε σε αυτή της μητέρας του. Μια μουσουλμανική χώρα όπως η Αλβανία, δυσκολεύεται να αποδεχθεί πως δεν μπορεί ένα Χριστιανός που έσφαζε μουσουλμάνους να είναι εθνικός τους ήρωας, πόσο μάλλον πως ο ήρωας τους ήταν Έλληνας.

Ο μεσαιωνικός ιστορικός συγγραφέας "Σίλβιος Αινείας", ο μετέπειτα Πάπας της Ρώμης Πίος ο Β' (1405 – 1464), που ήταν σύγχρονος του Καστριώτη και είχε τη δυνατότητα να συλλέξει σπάνια πληροφοριακά στοιχεία, επιβεβαιώνει ότι οι Καστριώτες ήταν Έλληνες, Μακεδόνες και κατάγονταν από την περιοχή της Ημαθίας. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Καστριώτης, που πέθανε το 1390, αναφέρεται ότι ήταν άρχοντας της Βέροιας και της Καστοριάς. Μάλιστα σύμφωνα με μία εκδοχή, το επώνυμο Καστριώτης < Καστ(ο)ριώτης, με παραφθορά.

Himara.gr με πληροφορίες από echedoros-a.gr