Αναβάλλεται η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία

Αναβάλλεται η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία

Το Ινστιτούτο Στατιστικών της Αλβανίας (Instat) φέτος αναμένονταν να αναλάμβανε μια απ' τις σημαντικότερες εργασίες, η οποία αφορά την Πληθυσμιακή Απογραφή και των Κατοικιών. Ωστόσο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19, έχει αναστείλει τις προετοιμασίες για την διενέργεια της.

Στην υποβληθείσα έκθεσή του προς το Κοινοβούλιο της χώρας, το Ινστιτούτο Στατιστικών ενημερώνει πως λόγω της πανδημίας του COVID-19, η απογραφή των κατοικιών και του πληθυσμού, δεν θα διεξαχθεί κατά το μήνα Οκτώβριο του 2020 όπως είχε προγραμματιστεί.

Κατά την αξιολόγηση του Ινστιτούτου Στατιστικών αναφέρει πως το τραγικό γεγονός του σεισμού που έπληξε την πόλη του Δυρραχίου, σε συνδυασμό με την πανδημία, άφησε σε εκκρεμότητα την όλη διαδικασία.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται πως οι επικρατούσες συνθήκες, αναγκάζουν το Ινστιτούτο να επανεξετάσει τις προτεραιότητες και την όλη δραστηριότητα που αφορά την απογραφή και εν συνεχεία να παρατείνει την έναρξή της, όπως ακριβώς πράττουν και οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη.

Επίσης, αναμένεται η προετοιμασία ενός ακόμη τεστ σκοπός του οποίου θα είναι η εξέταση διαφορετικών στοιχείων που θα ληφθούν απ' τα πιλοτικά ευρήματα του 2019.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη τη συλλογή των σημαντικών ευρημάτων που αφορούν τον πληθυσμό και τις κατοικίες, θα παρακολουθηθεί η δημογραφική αλλαγή της τελευταίας δεκαετίας, το μέγεθος και η μορφή των οικογενειών, η μετανάστευση, η εκπαίδευση, η εργασία, η αδυναμία, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης.

Ενώ όσον αφορά τη δραστηριότητα επί των χαρτών της απογραφής, στην φάση της προ - καταγραφής η υπηρεσία θα συνεχίσει με τον έλεγχο της ποιότητας των εισερχομένων δεδομένων απ' το πεδίο ενημέρωσης της βάσης γαιο - δεδομένων, των ορίων στις Ζώνες Απογραφής, την γαιο - κωδικοποίηση των γεωγραφικών ενοτήτων, την προετοιμασία των ψηφιακών χαρτών για όλο το προσωπικό του ερευνητικού - εποπτικού - ελεγκτικού μηχανισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου