Ανακοίνωση τύπου παραχώρησε σήμερα η υπεύθυνη τύπου του Δημοκρατικού κόμματος Αλβανίας, Γιορίντα Ταμπάκου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο «Για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών της ιδιοκτησίας στην Αλβανική Δημοκρατία». Παραθέτουμε τα όσα δήλωσε η Ταμπάκου στα αλβανικά ΜΜΕ.

«O Εντι Ράμα έχει φτιάξει στα 7 χρόνια ένα σώμα νόμων υπερ των ολιγαρχών. Σκοπός αυτού του σώματος νόμων είναι η εξαφάνιση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία για τον πολίτη να απολαύσει την περιουσία του, η κλοπή αυτής προς το συμφέρον των οικονομικών φίλων του Ράμα.

Σε ολόκληρο αυτό το σύνολο νόμων η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία έχουν καταπατήσει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, τις Αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτές του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Ορεγόμενοι για να καταβροχθήσουν και να αρπάξουν κάθε δυνατή ιδιοκτησία η πλειοψηφία έχει παραβιάσει πλήρως την ιερή αρχή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στο σχέδιο νόμου που ήδη συζητείται στην Βουλή για την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, η πλειοψηφία δεν έχει σεβαστεί καμία από τις οδηγίες του «Συμβουλίου της Βενετίας», όχι μόνο αυτό αλλά έχει εκπονήσει έναν νόμο ακόμα πιο κακοήθη από αυτόν που είχε προτείνει παλαιότερα, αλλάζοντας τον εξωτερικά και διατηρώντας τον στην ουσία του. Το σχέδιο νόμου που σήμερα εγκρίνεται από την Βουλή, με τις ψήφους του «προσωπικού συμβολαιογράφου του Ράμα» του μη νομιμοποιημένου Κοινοβουλίου περνάει στις Υπηρεσίες της Κυβέρνησης αρμοδιότητες υπερκείμενες του νόμου, ώστε με κάθε τρόπο αυτή (η Κυβέρνηση) να χρησιμοποιεί την εξουσία Της για να εκτελεί προσωπικές χάρες. Πρακτικά θα έχουμε νόμους που βρίσκονται ξεκάθαρα σε αντίθεση μεταξύ τους. Ο νόμος για τον εδαφικό σχεδιασμό και ο εν λόγω νόμος, που δίνει το δικαίωμα στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να υφαρπάζει τις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιθεώρησης Εδάφους με το σκοπό ώστε η διαδικασία νομιμοποίησης όχι μόνο να μην τελειώνει ποτέ αλλά, να δημιουργεί και ένα δίκτυο που η Κυβέρνηση να παίρνει ψήφους και να καταχράται την εξουσία.

Δεύτερον, τόσο ανέντιμος είναι ο νόμος αυτός ώστε η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προφυλάσσει τα οικονομικά συμφέροντα του νόμιμου ιδιοκτήτη, με τον προτεινόμενο και προς ψήφιση στη Βουλή νόμο, δεν δίνει καμία προθεσμία ασφαλείας και καμία αποζημίωση για την κλεμμένη γη του ιδιοκτήτη. Από την άλλη πλευρά ούτε καμία ασφάλεια για την μελλοντική νομιμοποίηση. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες, που με το δίκιο τους επί σειρά ετών και δεκαετιών έχουν απολαύσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους, σε περίπτωση που τους λείπει ένα έγγραφο για την ιδιοκτησία τους, θα θεωρούνται παράνομοι.

Αυτή η τρέλα που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή από τους «συμβολαιογράφους» του αρχιολιγάρχη Ράμα, ζητούν από τον ιδιοκτήτη της γης να ξαναγοράσει άλλη μια φορά την γη του και το κτίριο του, εαν αυτό έχει κτιστεί πριν από το 1991. Οι μόνοι που μπορούν να χαίρονται με αυτό το νόμο είναι οι ολιγάρχες της ακολουθίας του Ράμα, είναι ακριβώς αυτοί που προστατεύονται εξειδικευμένα για την επένδυσή τους που την γνωρίζουμε σαν «μίσθωση» 99 ετών (στρατηγικοί επενδυτές). Σε τέτοιες περιπτώσεις που ένας ολιγάρχης έχει πολλαπλασιάσει την ακίνητη περιουσία του παράνομα από αυτήν που έχει μισθώσει, μπορεί να κατέχει πλέον με διευκολύνσεις αυτήν την ακίνητη περιουσία που έχει υφαρπάξει. Μάλιστα μία τέτοια διευκόλυνση επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, ιδιώτη ή δημόσιο, έναντι ενός αστείου τιμήματος. Με άλλα λόγια, αρκεί ένας από αυτούς που έχει πάρει τους «χρυσούς δρόμους» με διαγωνισμούς δισεκατομμυρίων Ευρώ από τον Βορά μέχρι τον Νότο, για να εγκαθριδρύσει τις βρωμιές του σε μια γη ιδιωτική ή δημόσια ώστε να διευρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα του, μπορεί να αποκτά κυριότητα επάνω σε αυτή την γη εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών.

Αυτός ο νόμος τέλος δίνει την δύναμη στον Ράμα και τους υπαλλήλους του να έχουν εξουσία δικαστηρίου για να αποφασίζουν για τα σύνορα των ιδιοκτησιών σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτό το δικαίωμα μέχρι σήμερα το έχουν στην Δημοκρατία της Αλβανίας μόνο τα Δικαστήρια, αντιβαίνοντας και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λαμβάνοντας δύναμη και αρμοδιότητες υπεράνω του Νόμου.

Η Επιτροπή της Βενετίας μίλησε ξεκάθαρα για τον νόμο αυτό, όπως επίσης και για το σύνολο των 10 νόμων που το Δημοκρατικό Κόμμα επί σειρά ετών έχει καταγγείλει. Η ψήφιση αυτού του νόμου, είναι ένα βήμα περαιτέρω στην καταπάτηση κάθε θεσμικής δυνατότητας, στην αρπαγή κάθε αρμοδιότητας και κάθε υπευθυνότητας. Το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει πλήρως αυτό το νομοθέτημα, που είναι κατά της ιδιοκτησίας, που επιτίθεται και θίγει την θεμελιώδη αρχή της ισονομίας, την απόλαυση του δικαιώματος την ιδιοκτησία και τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Επίσης δεσμευόμαστε ότι θα μεταχειριστούμε την ιδιοκτησία, τον ιδιοκτήτη και τους πολίτες που θέλουν να απολαμβάνουν τις ιδιοκτησίες τους με βάση την αρχή «Πρώτα η Ιδιοκτησία», αντιθέτως εμείς θα τοποθετήσουμε την ιδιοκτησία και την απόλαυση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε πρωταρχική θέση σεβόμενοι και αξιολογώντας κάθε επιλογή που δεν αντιλαμβάνεται αυτή την διαδικασία σαν μορφή απειλής αλλά σαν ένα μέσο σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Αυτός ο νόμος που συζητείται σήμερα στο Κοινοβούλιο, επικυρώνει ακόμα μια φορά το παράνομο Κοινοβούλιο που έχει εκφύγει από κάθε (κοινοβουλευτική) διαδικασία, διαφυλάσσει κάθε συμφέρον εκτός από τα νόμιμα συμφέροντα των αλβανών πολιτών.»

Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο το οποίο έχουν πρόσφατα καταγγείλει σύσσωμοι οι φορείς της Χιμάρας καθώς οι περιουσίες της Χιμάρας είναι ξεκάθαρα στο στόχαστρο αυτού του. Η παράκτια ζώνη της Χιμάρας αποτελεί πόλο έλξης εδώ και χρόνια για τους καταπατητές - στρατηγικούς επενδυτές πόσο μάλλον τώρα που ο Ράμα τους ανοίγει το δρομο.

Το νομοσχέδιο σημερα ψηφίστηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο, ομως σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα μπλοκάρει την διαδικασία, δίνοντας παράταση χρόνου και επιστρέφοντας το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.