Στα άκρα η κόντρα Ράμα - Μέτα

Στα άκρα η κόντρα Ράμα - Μέτα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, θέλει να μετατοπίσει την πολιτική κοντρα μεταξύ του γραφείου του και της κυβέρνησης στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, όπου βρίσκεται το γραφείο του Πρωθυπουργού. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο αρχηγός του κράτους, προωθεί διαδηλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τους Αλβανούς να αντιταχθούν σε αυτό που θεωρεί πραξικόπημα, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται για να υπονομεύσει τις προεδρικές εξουσίες από την κυβέρνηση και το ελεγχόμενο από τους σοσιαλιστές κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης - η διαδικασία εκλογής μελών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, μαζί με την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, την οποία ο πρόεδρος λέει ότι αποδυναμώνει το ρόλο του.

Προκειται για την τελευταία κίνηση στο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου,η οποία ξεκίνησε με τις περσινές εκλογές. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις εξουσιών και αντισυνταγματικές ενέργειες. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euronews, ο πρόεδρος της Αλβανίας δηλωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο πώς εκλέγονται τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου έχουν περαιτέρω διαβρώσει την εξουσία του και παραβίαζουν το σύνταγμα.

«Αγωνίζομαι για το κράτος δικαίου στην Αλβανία. Αγωνίζομαι για την προστασία της δημοκρατίας, από ένα καθεστώς ενος κόμματος που έχει σφετεριστεί κάθε ανεξάρτητο θεσμό στη χώρα αυτή για να χειραγωγησει το συνταγματικό δικαστήριο. Είναι μια τελική μάχη για τη δημοκρατία και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα ».

Εντείνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο Αλβανός Πρόεδρος έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και αλλων ανώτερων υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας .

Η υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τους ισχυρισμούς του δικαστηρίου ως «ανόητους» και δήλωσε ότι χαιρετίζει κάθε έρευνα που εξετάζει το έργο που έχει κάνει για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε μια διαδικασία αποπομπής του προέδρου Μέτα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι προκάλεσε πραξικόπημα, λέγοντας ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ευκαιριακοί και προέρχονται από εσωτερικές διαμάχες στα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αλβανίας

«Αυτό έχει να κάνει με τα εσωτερικά ζητήματα και τις συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην αντιπολίτευση μεταξύ του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λουλζίμ Μπάσα και του προέδρου Μέτα, ή προβλήματα όπως ποιος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες συζητήσεις, αυτό είναι ένα θέμα δικό τους », λέει ο Τάουλαντ Μπάλα,επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.

Η Αλβανία ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των εσωτερικών πολιτικών διαφορών έχει πιο άμεση προτεραιότητα από ό, τι οι φιλοδοξίες για ένταξη.

gr.euronews.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου