Η Αλβανία ζητά να μπει στην Ε.Ε. χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας, κυρίως στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού και στο περιουσιακό - Δυσαρεστημένοι από τη στάση της ελληνικής πλευράς οι ομογενείς

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αφού μέρα με τη μέρα σφίγγει περισσότερο η πίεση προς αυτήν από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Θέματα πολύ σημαντικά για την ελληνική μειονότητα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και το δικαίωμα στην κατοχή περιουσίας. Δυστυχώς, δε γίνονται σεβαστά από την αλβανική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η τελευταία προσεγγίζει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να ενταχθεί στους κόλπους της.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας φαίνονται δυσαρεστημένοι με τη στάση που κρατάει απέναντι στις ενέργειες της Αλβανίας η ελληνική κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά τις αποδέχεται σιωπηλά. Η μειονότητα μπορεί να μη ζητά από την ελληνική πλευρά να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι μία χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες, δεν έχει θέση στη σημερινή Ευρώπη.

«Η Αλβανία συνεχίζει το βηματισμό της, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματά μας, κυρίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της περιουσίας, και η ελληνική πλευρά το δικό της, χωρίς να κάνει στην ουσία τίποτα το ουσιαστικό. Γίνονται συνεχώς βήματα πίσω, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας. Τα τελευταία αναχώματα είναι αυτά τα δύο καίρια ζητήματα, τα οποία, αν δεν προασπισθούν, δε θα υπάρχει μειονότητα. Είναι απαραίτητο η ελληνική πλευρά να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και να χρησιμοποιήσει όποια μέσα θεωρεί ότι μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς τα δικαιώματά μας. Όσο καλόπιστος κι αν είμαι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, σήμερα δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση της», σημειώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντι Μπελέρης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η ελληνική μειονότητα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και σε οποιονδήποτε τομέα της Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της και να γίνονται αυτά σεβαστά από την αλβανική κυβέρνηση.

Σφίγγει η θηλιά στο θέμα των περιουσιών

Ενδεικτικό της μη διάθεσης της αλβανικής πλευράς να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είναι η στάση που κρατάει απέναντι στο φλέγον ζήτημα των περιουσίων των Ελλήνων της χώρας.

Κατά τον κ. Μπελέρη ο νέος νόμος για το περιουσιακό είναι πολύ χειρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθαλάσσιες (και όχι μόνο) εκτάσεις – φιλέτα, που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, χάνονται έναντι πινακίου φακής. Αν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος, θα σημάνει το τέλος της μειονότητας, αφού χωρίς ιδιοκτησίες δε θα μπορέσει να αντέξει στις πατρογονικές της εστίες.

«Με το νέο νόμο φεύγουν από τα ελληνικά χέρια τεράστιες εκτάσεις, πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας. Όλο και περισσότερες περιουσίες χάνονται, μεταξύ των οποίων και παραθαλάσσια φιλέτα. Τι μας εξασφαλίζει να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δε σέβεται τα δικαιώματά μας;», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

ethnos.gr / Ρωμανός Κοντογιαννίδης