Ανακοίνωση ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για το νέο αλβανικό νομοσχέδιο για τις περιουσίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σύσκεψη και συμπεράσματα Ειδικής Επιτροπής περί Προστασίας της Ακίνητης Περιουσίας του Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αποφασιστικότητα για κινητοποίηση κοινοτήτων και δυναμικού της ΕΕΜ για την καταγγελία και μέτρα αποτροπής τετελεσμένων.

Συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 στη Δερβιτσάνη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Οργάνωσης και με συμμετοχή και των Προέδρων στα Παραρτήματα, η Ειδική Επιτροπή περί Προστασίας της Ακίνητης Περιουσίας μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ, του Γενικού Συμβουλίου. Παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Η Επιτροπή εξέτασε όλες τις παραμέτρους του σύνθετου αυτού ζητήματος, ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της ΕΕΜ. Χρόνιες σκόπιμες πρακτικές των κρατικών αρχών έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση αναγνωρίζοντας αφενός ιδιοκτησίες με πλαστογραφημένα και άλλες λαθροχειρίες έγγραφα σε κοινότητες και δημόσιες περιουσίες στο χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζεις ο γηγενής Ελληνισμός.

Επιπροσθέτως επιδεικνύεται εμπράκτως και εφαρμόζεται πολιτική άρνησης αναγνώρισης και εγγραφής ιδιοκτησιών σε μέλη της ΕΕΜ, στις κοινότητες, τις ενορίες και τα μοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή της.

Ειδικά εκτεθειμένη η πολιτεία είναι στις συμπράξεις με σκοτεινά συμφέροντα στην παραλιακή ζώνη όπου η ακίνητη περιουσία έχει ιδιαίτερη αξία στην αξιοποίηση της προς οικονομικό όφελος.

Καταγγέλλεται η αδιαφορία κρατικών φορέων εξουσίας, και δη των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών να ενεργήσουν σε περιπτώσεις προφανούς παραβίασης της νομοθεσίας τόσο με τη χάλκευσης αποδεικτικών εγγράφων όσο και με κρατικούς λειτουργούς που τα αναγνωρίζουν και εγγράφουν στη συνέχεια αυτά.

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ διαχρονικά έχει φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα, τις αρνητικές του συνέπειες και καλεί και πάλι σε κινητοποίηση αντίστασης όλα τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ. Οι θέσεις της έχουν βρει απήχηση και αντανακλούν στις εκθέσεις της ΕΕ για τις διαδικασίες προσχώρησης της Αλβανίας, σε σχετικές αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης και επίσης των μηχανισμών των ΗΠΑ.

Τα περίφημα νομοθετήματα που δήθεν προχωρά η Κυβέρνηση όχι απλά δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα αλλά δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στην αναγνώριση και εγγραφή των ιδιοκτησιών των μελών και φορέων της ΕΕΜ. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη διότι διαρκώς κωφεύει στην οξύτητα του προβλήματος συμπράττοντας έτσι στην δια της χρησικτησίας δημιουργία «ιδιοκτήτων».

Κατόπιν τούτων και ως προτάσεις για αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, η Επιτροπή προτείνει:

- να συνεχιστεί η παρακολούθηση της υπόθεσης καταγράφοντας όλες τις περιπτώσεις και με έμφαση παραβιάσεις που αποδεδειγμένα αποτελούν καταπατήσεις κατοχυρωμένων ιστορικά περιουσιών των ενοριών, μοναστηριών ή κοινοτήτων

- την διενέργεια ειδικής ερανικής προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη συνδρομή των κοινοτήτων και ιδιωτών στις προσφυγές τους ενώπιο της δικαιοσύνης για ακύρωση αδίκων αποφάσεων

- δημοτικές και κοινοτικές αρχές με την βοήθεια ειδικών ομογενών νομικών που καλούμε να βοηθήσουν επί του θέματος

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA