Δένδιας για περιουσιακό και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία

Δένδιας για περιουσιακό και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία

Την εκτίμηση ότι μέσα στον Μάρτιο, Τίρανα και Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωσημ εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Κροάτης ομόλογός του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την Αλβανία και τα ζητήματα που εκκρεμούν στην γειτονική χώρα όπως ο νόμος για τις περιουσίες και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στην επερχόμενη απογραφή, τα οποία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πορεία της στην ΕΕ και αν μη ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αλλαγή στάση της Ελλάδας. Στην απάντησή του ο κύριος Δένδιας, έθεσε τα παραπάνω ζητήματα σε πλαίσιο ευρύτερο των διμερών θεμάτων και τα όρισε ως θεμελιώδες συστατικό του ευρωπαϊκού κεκτημένου με το οποίο πρέπει να συμμορφωθεί η Αλβανία. 

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια ποινή επιβολής απέναντι στις χώρες. Τις βλέπουμε σαν μια εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν τα θέματα μειονοτήτων και τα θέματα που αφορούν τις περιουσίες είναι σκληρός πυρήνας του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας, διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση. Η ίδια έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων», είπε ο κ. Δένδιας. 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Ανακοίνωση ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για το νέο αλβανικό νομοσ...
Μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων στον μειονοτικό Δήμ...

Σχετικά άρθρα