Πρόταση της Κομισιόν για αυστηρότερη ενταξιακή διαδικασία για Αλβανία και Σκόπια

Πρόταση της Κομισιόν για αυστηρότερη ενταξιακή διαδικασία για Αλβανία και Σκόπια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα στα κράτη μέλη πρόταση για αλλαγή επί το αυστηρότερο της διαδικασίας εισδοχής των υποψήφιων χωρών μελών της Ενωσης, διαδικασία η οποία θα είναι αναστρέψιμη βάσει ρύθμισης που θα επιτρέπει την επανέναρξη εξέτασης ήδη ολοκληρωμένων τμημάτων της διαπραγμάτευσης, αν η υποψήφια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν» ή «να επανεκκινήσουν εξ αρχής».

Το σχέδιο σκοπεύει στην άρση των αντιρρήσεων της Γαλλίας, που έθεσε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες πληρούσαν τα ισχύοντα κριτήρια.

Εκτός της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ελπίζουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο.

Πατήστε για μεγέθυνση

Η πρόταση της Κομισιόν δεν τροποποιεί τους κανόνες ένταξης. Ομως, το κεντρικό σημείο του σχεδίου, που φέρει τον τίλτο «Ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης: μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για τα δυτικά Βαλκάνια» είναι μία ένταξη που βασίζεται στην αξία και υπόκειται σε όρους.

Μία υποψήφια χώρα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητά της «δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο» και θα πρέπει να αντανακλά μία κοινωνική επιλογή εκ μέρους της για την «πλήρωση και τήρηση των υψηλότερων ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών», αναφέρεται στο κείμενο.

Η δέσμευση των χωρών μελών να συμμερισθούν ένα κοινό μέλλον με τα δυτικά Βαλκάνια ως πλήρη μέλη της Ενωσης αποτελεί ένα «σημαντικό πολιτικό και όχι μόνο τεχνικό εγχείρημα», τονίζεται στο κείμενο.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η διεύρυνση προς τις έξι βαλκανικές χώρες δήλωσε μετά την παρουσίαση του σχεδίου ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Ολιβερ Βαρέλι, επιμένοντας στον «γεωστρατηγικό» χαρακτήρα της διεύρυνσης αυτής, σε μία αναφορά που σύμφωνα με το Reuters σημαίνει ότι «το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν μπορεί να ανακόψει την φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας επιρροής του χωρίς σταθερότητα στα Βαλκάνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Σταθερή η πορεία της οικονομίας της Αλβανίας σύμφω...
1 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Αλβανία για ανοικοδόμησ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Κυριακή 02/10/22, 00:04

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη