Αλβανία: Εγκρίνεται η δημιουργία του Οργανισμού Απαλλοτριώσεων και ειδικής επιτροπής για τις δίκες επί της ιδιοκτησίας

Αλβανία: Εγκρίνεται η δημιουργία του Οργανισμού Απαλλοτριώσεων και ειδικής επιτροπής για τις δίκες επί της ιδιοκτησίας

Η Επιτροπή Παραγωγικής Δραστηριότητας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο "Για τις απαλλοτριώσεις, τη λήψη περιουσίας για προσωρινή χρήση και την ατομική ιδιοκτησία προς το δημόσιο συμφέρον", που αποσκοπεί στη δημιουργία του Οργανισμού Δημοσίων Απαλλοτριώσεων.

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου έλαβε χώρα ενώπιον του Υφυπουργού Πολεοδομίας και Ενέργειας Αρτάν Σκρέλι (Artan Shkreli), ο οποίος εξήγησε στους παρευρισκομένους και στα Μ.Μ.Ε. πως οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, εκτός των άλλων, αποσκοπούν στη ρύθμιση των απαλλοτριώσεων. Επιπλέον τόνισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ, μιας και έρχεται ως ένα έργο ειδικού χαρακτήρα μετά το φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία. Και συνεχίζοντας ανέφερε:
«Ο παρών δημόσιος Οργανισμός, αλληλεπιδρά με το Υποθηκοφυλακείο προς την ελάφρυνση των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Έχουμε πολλές νέες απαλλοτριώσεις οι οποίες βρίσκονται σε προτεραιότητα και ταυτόχρονα ξεχνάμε τις παλιές. Εγκρίνετέ το μιας και βρισκόμαστε έμπροσθεν μιας επείγουσας κατάστασης, που αφορά τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.»

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία αυτού του οργανισμού, θα ελαττώσει τις δυσκολίες των αιτούντων, πράγμα το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας. Αναφερόμενος στη διαδικασία, τόνισε πως το 90% των περιπτώσεων στις απαλλοτριώσεις, οδηγείται στο δικαστήριο και εν τέλει το κράτος χάνει τη δική.

Οι συζητήσεις για τον Οργανισμό των Απαλλοτριώσεων
Μολαταύτα, η έγκριση του νομοσχεδίου ιδρύσεως του Οργανισμού δεν συντελέστηκε χωρίς συζητήσεις και περαιτέρω σχόλια.

Μερίδα των μελών της επιτροπής ήταν εντόνως σκεπτική όσον αφορά τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η ίδρυσή του. Ένας εξ αυτών, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντριτάν Μπίτσι (Dritan Bici) αναφέρθηκε στη μη προσφορά πραγματικής βοήθειας του Οργανισμού προς τους πολίτες, καθώς η τιμή που θέτει το δημόσιο στις απαλλοτριώσεις, δεν είναι ικανοποιητική. Έτσι ανέφερε πως η απαλλοτρίωση για την ανέγερση υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπάνια (Banja) ανήλθε στα 1.100 Λεκ (παλαιά) το τετραγωνικό μέτρο. Άρα, τι μπορεί να προβλέψει ο νόμος σ' αυτή την περίπτωση;

Σε απάντηση προς τον βουλευτή, ο νομικός διευθυντής Ενέα Καρακάτσι (Enea Karakaçi) εξήγησε πως ο Οργανισμός Απαλλοτριώσεων δεν έχει άμεση σχέση με την αξία της αποζημιώσεως. Το ίδιο τόνισε και ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως η νέα υπηρεσία θα εξαρτάται από την Πολεοδομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου