Ένωση Χειμαρριωτών: Απαράδεκτη η αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τις καταβεβλημένες εισφορές

Ένωση Χειμαρριωτών: Απαράδεκτη η αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τις καταβεβλημένες εισφορές

Δελτίο τύπου

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, δημοσιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ».

Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση άρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το κείμενο που δημιοσιοποιήθηκε δεν είναι οριστικό, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σε αυτό καμία τροποποίηση στις άδικες ρυθμίσεις του του Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι οποίες αφαιρούν το δικαίωμα θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στους Βορειοηπειρώτες.

Με τον Ν.4387/2016, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης. Στο άρθρο 7 αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. Θεωρούμε απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα. Η ρύθμιση πέραν του ότι μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητά για το πως διαχωρίζει Έλληνες πολίτες, αποτελεί προσβολή και αδικία κατά των Βορειοηπειρωτών που τώρα καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Τους προβληματισμούς μας ενστερνίστηκε πλήρως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μας επιβεβαίωσε προσωπικά σε δύο συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας το προηγούμενο έτος και δεσμεύτηκε για την κατάργηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου. Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»

Μετά από περισσότερα των 25 χρόνων καταβολής εισφορών, η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες πλέον, καταφέροντας μία πληγή όχι μόνο στα οικονομικά τους αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Η Ένωση Χειμαρριωτών, ενημερώνει τα μέλη της ότι έχει ήδη ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία φορέων, βουλευτών και άλλων παραγόντων ώστε να τροποποιηθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο πριν την ψήφισή του από το κοινοβούλιο.

Η στάση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Τώρα θα φανεί ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2019

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου