Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο ασφαλιστικό οι Βορειοηπειρώτες

portofoli

Σε λίγες ώρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με τις αλλαγές που δρομολογεί να αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά τους Βορειοηπειρώτες. Τα ζητήματα που χρίζουν επίλυσης για τους Βορειοηπειρώτες είναι δύο εξίσου σημαντικά και αφορούν το βοήθημα στους υπερήλικες που διεκόπη το 2012 και τον όρο περί 40ετίας ως προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη. Το βοήθημα στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στις πατρογονικές τους εστίες διεκόπη το 2012 όταν με τον νόμο 4093 αποκλείστηκαν εντελώς από την καταβολή του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το 2016, ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου (4387) περιλάμβανε ρύθμιση όπου έδινε δικαίωμα σε μικρό αριθμό Βορειοηπειρωτών να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος υπό την προϋπόθεση να διαμένουν 35 έτη στην Ελλάδα. Το ποσό μειωνόταν κατά 1/35 για κάθε 1 έτος που υπολείπεται των 35 κάτι που κατά κύριο λόγο επηρέαζε μόνο τους Βορειοηπειρώτες αφού τα ελληνοαλβανικά σύνορα άνοιξαν το 1991. Η τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό ήρθε το 2019 όπου λίγο πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4618 έκανε τροποποίηση στον νόμο Κατρούγκαλου και εξαίρεσε τους Βορειοηπειρώτες από τους περιορισμούς της μόνιμης διαμονής. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ουδέποτε εφάρμοσε την ανωτέρω ρύθμιση και συνέχισε να ζητά δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν την μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην χώρα επί 15ετία προ της αιτήσεως, αλλά και μετά την κατάθεση της αιτήσεως και την τυχόν έγκριση αυτής.
Το δεύτερο θέμα, το οποίο κατά την άποψή μας είναι λιγότερο γνωστό στον κόσμο, είναι το πρόβλημα με τις προϋποθέσεις για τεκμηρίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016. Με τον νόμο αυτό, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης καθώς στο άρθρο 7 αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε πως οι Βορειοηπειρώτες δεν είχαν την επιλογή να έρθουν στην Ελλάδα πριν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και το μετέπειτα άνοιγμα των συνόρων. Εκτός του ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί φωτογραφική για τους Βορειοηπειρώτες, εγείρει σίγουρα ερωτηματικά για την συνταγματικότητα της καθώς αποσύνδεσε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών και διαχωρίζει Έλληνες πολίτες.

Σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών, τόσο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων. Μένει η δημοσίευση του νομοσχεδίου για την επαλήθευση ή διάψευση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των Βορειοηπειρωτών.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου