Στη Δερβιτσάνη ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης, Απογραφή ορόσημο για την Ελληνική Μειονότητα

Στη Δερβιτσάνη ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης, Απογραφή ορόσημο για την Ελληνική Μειονότητα

Το μήνυμα αυτό μετέφερε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 29 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας της Ομόνοιας.

Η εκδήλωση έγινε στη Δερβιτσάνη, εκεί που ιδρύθηκε η Ομόνοια το 1991. Η παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών και σύσσωμης της ελληνικής διπλωματικής αρχής στην Αλβανία, σηματοδοτεί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη της πιο μαζικής και δυναμικής εθνικής μειονότητας που έχει η Ελλάδα.

Σηματοδοτεί επίσης την πρόθεσή της να μην αφήσει την υπόθεση της απογραφής στην τύχη της.

Αυτό άλλωστε έκανε σαφές και με την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα του ελληνισμού της Αλβανίας. «Υπάρχει η στήριξη και η υποστήριξη της Ελλάδας. Εν όψει της απογραφής απευθύνω κάλεσμα για ενότητα. Η αδιαφορία και η αδράνεια μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές. Διχαστικές τάσεις και προσωπικές έριδες πρέπει να μπουν στην άκρη. Συκοφαντίες σε βάρος όσων εκπροσώπησαν την μειονότητα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στον ρόλο της μειονότητας επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα ο σεβασμός των δικαιωμάτων της αποτελεί όρο για την Ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις στο περιουσιακό, στα ζητήματα ασφάλειας και αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στην απογραφή του πληθυσμού σημείωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ίδιας της μειονότητας.

«Η απογραφή θα καθορίσει αν και κατά πόσο θα είναι δυνατή η άσκηση μειονοτικών δικαιωμάτων. Πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση και το ενδιαφέρον όλων. Είναι παράκληση και συνάμα παρότρυνση. Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και για αυτό θα βοηθήσουμε όλοι», τόνισε.

Τέλος αναφερόμενος στο επίδομα προς τους ηλικιωμένους η χορήγηση του οποίου είχε ψηφιστεί λίγο πριν τις εκλογές του καλοκαιριού είπε ότι είναι μία σωστή απόφαση και θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να δοθεί στους δικαιούχους.

Στην ιδιαίτερη σημασία της απογραφής του Οκτωβρίου αναφέρθηκε και η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να αναγνωριστούν και να προστατευθούν τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας όπως και την υποχρέωση για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας σημειώνοντας την ανάγκη ενότητας του ελληνισμού της Αλβανίας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κάτσης έκανε εκτενή αναφορά στην χορήγηση του επιδόματος προς τους Βορειοηπειρώτες υποστηρίζοντας ότι τα κονδύλια που απαιτούνται για την κάλυψη της δαπάνης είναι πολύ λίγα μπροστά στον εθνικό σκοπό που εξυπηρετούν.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αποτελεί τον πολιτικό φορέα της Ομόνοιας Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της οργάνωσης τονίζοντας πως παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε η Ομόνοια αποτελεί την μοναδική σταθερή αναφορά για τον ελληνισμό της Αλβανίας.

Καυτηρίασε τις προσπάθειες που γίνονται ακόμη και τώρα για να διαιρεθούν οι Έλληνες της Αλβανίας σε καλούς και κακούς ενώ τόνισε ότι οι συνθήκες στη χώρα ειδικά για την μειονότητα είναι πολύ δύσκολες.

«Το θετικό και ενθαρρυντικό είναι ότι η Ελλάδα επανέρχεται ως ισχυρός παίχτης όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά γενικότερη στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ομόνοια πρέπει να δώσει μια νέα ελπίδα και όραμα για το μέλλον.

«Νίκες χωρίς μάχες δεν έρχονται και μάχες χωρίς θυσίες δεν υπάρχουν» κατέληξε θέλοντας να τονίσει την σημασία της απογραφής πληθυσμού στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος επεσήμανε ότι η απογραφή αποτελεί ορόσημο για την μειονότητα η οποία οφείλει να δώσει ένα δυναμικό παρών. Ανέφερε ότι σήμερα η παρουσία της ελληνικής μειονότητας δεν περιορίζεται στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη. Η παρουσία είναι έντονη στην Χιμάρα που δεν περιλαμβάνεται σε αυτή, στα Τίρανα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Μηνύματα στην εκδήλωση για τα 29 χρόνια της Ομόνοιας έστειλαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πηγή: epiruspost.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου