Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αλβανία παραμένει ακέφαλη από το καλοκαίρι του 2018.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Γερουσίας, ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το διορισμό της νέας πρέσβεως των Η.Π.Α. στην Αλβανία. Ωστόσο η επισημοποίηση της υποψηφιότητάς της θα προχωρήσει κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως από τη Γερουσία. Η εν λόγω επιτροπή επίσης ψήφισε και τον διορισμό 15 ακόμη διπλωματών, μεταξύ αυτών και τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρωσία Τζόν Σάλιβαν.

Η κ. Γιούρι Κίμ, ορίστηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ κατά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και κλήθηκε σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας το μήνα Οκτώβριο και εν τέλει ανέφερε πως θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία βελτιώνοντας την όλη κατάσταση, με απώτερο σκοπό την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον έκανε λόγο για την πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά, συμπεριλαβανομένων των δικαστικών οργάνων και των εισαγγελικών αρχών, για τα οποία θα δημιουργηθούν ειδικές δομές υποστήριξης που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως δική της προτεραιότητα θεωρεί την παροχή τεχνικής βοήθειας ούτως ώστε να διευρυνθεί η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου διακρατικού εγκλήματος.

Όσον αφορά την άμυνα, δήλωσε πως θα ενισχύσει την Αλβανία να επιτύχει μέχρι το 2024 το ποσοστό των 2% των δαπανών της. Ενώ στον τομέα των εξαγωγών και των επενδύσεων ανέφερε πως θα επιδιώξει την τόνωση και την αμερικανική παρουσία στον τόπο. Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία της κ. Yuri Kim στην θέση του πρεσβευτή των Η.Π.Α. η ίδια θα είναι η πρώτη Αμερικανο – Κορεάτισσα, από το Γκουάμ, που έλαβε μια τόσο σημαντική θέση.

Να σημειώσουμε πως η Αμερικάνικη Πρεσβεία στα Τίρανα παραμένει ακέφαλη από τον Ιούλιο του 2018 όταν έληξε η θητεία του Ντόναλντ Λού. Στην συνέχεια προτάθηκε για την θέση η κ. Κάθλιν Άν Κάβαλετς, επιλογή του Ντόναλντ Τράμπ, όμως η διαδικασία μπλόκαρε από την Αμερικάνικη Γερουσία.

Βιογραφικά στοιχεία για την κ. Κίμ

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Γιούρι Κιμ, είχε σημαντικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εργάστηκε ως υφυπουργός του Κόλιν Πάουελ επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η Κιμ διετέλεσε μέλος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ασχολούμενη με τις κύριες προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική σε πολλές χώρες, όπως Κίνα, Βόρεια Κορέα, Τουρκία, Ιράκ και στο ΝΑΤΟ.

Στη Βαγδάτη υπηρέτησε από το 2009 έως το 2010 ως πολιτικός σύμβουλος των ιρακινών ηγετών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην Άγκυρα είχε υπηρετήσει ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2011 έως το 2014, όπου ήταν υπεύθυνη για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στις εξελίξεις σχετικά με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν , όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μιλάει κορεατικά, κινέζικα, ιαπωνικά και τουρκικά.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο