Τη διαφωνία της Ελλάδας με το "φρένο" στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και τη θέληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιστραφεί η απόφαση της τελευταίας συνόδου Κορυφής εφόσον όμως οι γειτονικές χώρες πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του, Ivica Dacic, Βελιγράδι, δηλώνοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη της Αθήνας στην ένταξη της Σερβίας.

"Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί βασικό άξονα, ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αποτελεί τη στρατηγική μας εδώ και χρόνια, όχι επειδή η στρατηγική αυτή βασίζεται στο εθνικό μας συμφέρον -όπως πράγματι συμβαίνει- αλλά επειδή πιστεύουμε ότι είναι συμβατή με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και κυρίως η Σερβία, ανήκουν στην ΕΕ", δήλωσε καταρχήν ο κ.Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν είναι έκπληκτη καθώς είχε συζητήσεις εκ των προτέρων, "αλλά θα έλεγα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, δεν δόθηκε ημερομηνία [έναρξης διαπραγματεύσεων] στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" και πρόσθεσε:

"Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου αυτές οι χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να λάβουν ημερομηνία. Και θα διευκολύνουμε την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων εκ μέρους των χωρών αυτών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν κάνουμε χάρες σε κανέναν. Προωθούμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, βασισμένο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό κάνουμε, γι' αυτό είναι οι φίλοι, αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε."

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας- Σερβίας, εκτιμώντας ότι η 3η Συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις και για συνεργασία, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η διασυνδεσιμότητα σε επίπεδο οδικών αξόνων και σιδηροδρόμων, αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και το εμπόριο.

"Έλληνες και Σέρβοι πάντοτε στήριζαν ο ένας τον άλλον. Σε καλές και σε δύσκολες στιγμές" υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε: "Σήμερα, η Ελλάδα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Για εμάς, είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην επίτευξη της ευρωπαϊκής τους πορείας".

Σημείωσε ξάλλου ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας και απευθυνόμενους στους εταίρους και όχι μόνον είπε ότι: "Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι και αυτές θα ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να εκπληρώσουν τις σχετικές προϋποθέσεις."

Συνεχάρη μάλιστα τη Σερβία, το σερβικό λαό και τη σερβική κυβέρνηση για τις εντυπωσιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν πρόσφατα, οι οποίες έχουν ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ο κ.Δένδιας συνομίλησε με το Σέρβο ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα για τη σταθερή κλιμάκωση των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία.

"Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και, ως εκ τούτου, εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Σερβίας προς την προώθηση της σταθερότητας στον δικό της περίγυρο" σημείωσε και πρόσθεσε:

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, όπως εξ άλλου επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Vucic και την Πρωθυπουργό Brnabic."

Συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προς μια λύση που θα είναι βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αρχής της Σερβίας πάνω στο Κυπριακό ζήτημα, όπως και τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, την UNFICYΡ" τόνισε ο κ.Δένδιας, αποδεχόμενος με χαρά την πρόταση του Βελιγραδίου για τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Σερβία.

πηγη:news247.gr