Ανάγκη σχεδίου ανασυγκρότησης για την ΕΕΜ

 Ανάγκη σχεδίου ανασυγκρότησης για την ΕΕΜ  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Στην πολιτική και ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα εθνικά το χειρότερο που πρέπει να αποφευχθεί είναι η αδρανή στάση έναντι των φαινομένων. Με αναφορά στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα που διαβιεί στις πατρογονικές εστίες στη σημερινή αλβανική επικράτεια εκείνο που απαιτείται είναι η διατύπωση μιας νέας πρότασης ανασυγκρότησης που εξ αντικειμένου απαιτεί σωστή προσέγγιση και αποτύπωση της κατάστασης. Και προσεγγίζοντας την κατάσταση δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις συνθήκες στις οποίες διέρχεται η ίδια η Αλβανία κομμάτι της κοινωνίας της οποίας και γιατί όχι του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι σ' αυτή τη χώρα.

Μια προσέγγιση λοιπόν της κατάστασης μακριά από ρομαντισμό με αναφορά κυρίως στην ιστορία και την ωραιοποίηση της, αλλά και ούτε και στο σήμερα με επική ηχώ ηρωικών αγώνων και αντιστάσεων, θα μας προσγείωνε στην πραγματική εικόνα. Η εικόνα αυτή πολιτικά θα μας έδειχνε τον κομματισμό και την ανάλογη μικρή συμμετοχή σε αγώνες με ένα μίνιμουμ κοινού τόπου απαιτήσεων και δημογραφικά θα έφερνε στο φως την τραγική κατάσταση και μια προοπτική που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Χωρίς να ψάξει κανείς λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς θα πρέπει να ομολογηθεί ότι η κατάσταση είναι οριακή και χρήζει σχεδίου ανασυγκρότησης. Θέλει τόλμη στην ομολογία της κατάστασης ώστε να υπάρξει και η ανάλογη βούληση για τη σύλληψη κι εφαρμογή με την ανάλογη επίσης οικονομική υποστήριξη. Εξ άλλου το παράδειγμα από πιλοτικές παρεμβάσεις και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου υποδεικνύουν τις κατευθύνσεις, την αποτελεσματικότητα και την δυνατότητα εφαρμογής. Εξ άλλου οι διακηρύξεις για την υποστήριξη του χειμαζόμενου Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα λάβουν αντικειμενικό αντίκρισμα εφόσον υλοποιηθεί σχέδιο ανασυγκρότησης που θα διασφαλίζει προοπτική παρουσίας του και διαιώνιση ελληνικής μαρτυρίας.

Περιοχές ολάκαιρες όπως το Πωγώνι, η Ρίζα – Θεολόγο κ.α. στην ουσία είναι οριακά κατοικημένες δεδομένου της αθλίας κατάστασης των οδικών υποδομών. Θα ήταν θεμιτό την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση τους να την αναλάβει η αλβανική πολιτεία δεδομένου ότι εκεί καταβάλλονται οι φόροι μας και επί το πλείστον επιβεβαιώνεται στην πράξη η δική της θέση ότι επιθυμεί την ΕΕΜ ως γέφυρα προσέγγισης Αλβανίας – Ελλάδας. Συν βέβαια ότι η αναβάθμιση οικονομικής δραστηριότητας με αναφορά στον τουρισμό θα επιφέρει επιπρόσθετα έσοδα στο αλβανικό κρατικό ταμείο. Τούτα στη θεωρία διότι στην πράξη αποδεικνύεται η έλλειψη βούλησης για την υποστήριξη αυτών των ελληνικών πληθυσμών.

Ορθή η κυοφορούμενη πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία με υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας εκπαιδευτηρίων στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Τούτο όχι μόνο θα προσφέρει κάποιες θέσεις εργασίας κι απασχόλησης σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό αλλά κυρίως θα συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί η ανησυχία των νέων οικογενειών για το επίπεδο παιδείας που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Όπως επιμένουν ειδικοί σε θέματα κοινωνιολογίας και δημογραφίας ο λόγος αυτός που αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών και την προοπτική σπουδών και σταδιοδρομίας είναι βασικός στην απομάκρυνση νέου πληθυσμού απ' την ύπαιθρο στην Αλβανία και αναλογικά προσβάλει πιο έντονα του Ελληνικούς πληθυσμούς.

Το βασικό όμως στοίχημα στην αντιστάθμιση των αρνητικών εξελίξεων αφορά στη δυνατότητα συντήρησης και επί το πλείστον επιστροφής – επαναπατρισμού νέων οικογενειών. Προφανώς τομείς όπως η γεωργία και κτηνοτροφία, ο αγροτουρισμός, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο τομέας διατροφής κ. α συναφείς ενδείκνυνται για την υποστήριξη ενός προγράμματος ανασυγκρότησης. Ήδη υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που αποτελεί καλή βάση εκκίνησης. Απαιτείται ανακεφαλαίωση, αναβάθμιση σε προδιαγραφές σύγχρονης οργάνωσης και μάρκετιγκ-τυποποίησης ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία.

Και όλα αυτά προφανώς συνάδουν με πολιτικές του ευρωπαϊκού περιφερειακού πλαισίου που μπορεί προς το παρόν να μην επηρεάζει άμεσα την Αλβανία αλλά που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αναζήτησης χρηματοδότησης, ασφαλής οδικό χάρτη και κυρίως λόγο στον οποίο δεν μπορεί να προκύψει η αντίθεση των Τιράνων με επίκληση γελοίων «επιχειρημάτων» παρεμβάσεων κ. α. γνωστών απ' την μέχρι σήμερα προπαγανδιστική γραμμή.

Το όλο εγχείρημα μοιάζει αδύνατο εκ πρώτης όψης, πλην όμως δεν υπάρχει εναλλακτική. Σε περίπτωση έλλειψης τόλμης για καταγραφή και ομολογία της κατάστασης επίσης και βούλησης για επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο ορατό πλέον μέλλον θα έχουμε ουκ ολίγα χωριά και ελληνικές κοινότητες απολιθώματα.

Το σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της ΕΕΜ προϋποθέτει αναμφίβολα την συμμετοχή της ίδιας και την εκούσια από πλευράς διευκόλυνση του.

Σε ότι αφορά την ανασυγκρότηση της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης με άξονα την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ, τις δυνατότητες επαναφοράς και προοπτικές θα αναφερθούμε προσεχώς.

πηγη: tachydromos.org


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου