Τελικά υπάρχει ή όχι οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας (RENEA), στην οποία έχασε τη ζωή του ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας πριν από έναν χρόνο στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου;

του Παναγιώτη Σαββίδη

Επισήμως όχι, τουλάχιστον με τις έως σήμερα ανακοινώσεις της αλβανικής αστυνομίας. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Shqiptarja» η RENEΑ φέρεται να διαθέτει κινηματογραφικό υλικό από το επιχειρησιακό σχέδιο κατά του Κατσίφα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι επίλεκτοι της αλβανικής αστυνομίας δεν παραβίασαν το νόμο για τη χρήση πυροβόλων όπλων, όταν εξουδετέρωσαν τον… «εξτρεμιστή που πυροβολούσε την αστυνομία στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου, όπου σκοτώθηκε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα έκθεσης στο πλαίσιο της εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων, μετά από αίτημα της οικογένειας Κατσίφα.

Η έκθεση, που βγάζει «λάδι» τη RENEA, φέρεται να δίνει απαντήσεις στους λόγους που οι επίλεκτοι της αλβανικής αστυνομίας δεν χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους προκειμένου να ακινητοποιήσουν τον Κατσίφα, από τη στιγμή που ουδείς κινδύνευε -εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί πως οπλοφορούσε κατά τον εντοπισμό του- στο ύψωμα που εντοπίστηκε επάνω από τους Βουλιαράτες.

Να σημειωθεί πως ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, το πόρισμα της αλβανικής δικαιοσύνης για το τι ακριβώς συνέβη ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στους Βουλιαράτες, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την «Shqiptarja» το ιατροδικαστικό πόρισμα θα καθορίσει την τύχη της έρευνας.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια νέας ομάδας Εισαγγελέων, μετά την αποχώρηση των έως πρότινος δύο ανακριτών. Του Μπεσνίκ Μούτσι που εξελέγη μέλος του Συνταγματικού
Δικαστηρίου και του Νιάζι Σεφέρι που παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Την ίδια ώρα, και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα -μιλώντας στην ελληνική έκδοση του euronews.com, επέμεινε στην δήλωσή του μετά τον θάνατο του Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, όταν είχε κάνει λόγο για «εξτρεμιστική τρέλα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πίστευα και πιστεύω πως κάποιος που τρέχει μέσα στον κόσμο κρατώντας όπλο και απειλώντας τις ζωές ανθρώπων, είναι επικίνδυνος».

Πηγή:protothema.gr