Βόμβα στο περιουσιακό με την Εταιρεία Επενδύσεων του Ράμα

 Ο Ράμα δείχνει στον γιο του την περιουσία που θα του κληροδοτήσει (πηγή facebook: Edi Rama) Ο Ράμα δείχνει στον γιο του την περιουσία που θα του κληροδοτήσει (πηγή facebook: Edi Rama)

Με τη δημοσιοποίηση των δύο βασικών κινήσεων οι οποίες αφορούν τις "Στρατηγικές επενδύσεις" και την "Εταιρεία επενδύσεων", έρχεται στο προσκήνιο και ο προς συζήτηση νόμος. Πράγμα που διευρύνει έντονα την όλη υπόθεση, μιας και απασφαλίζεται η αβεβαιότητα στην κατοχύρωση της ιδιωτικής περιουσίας.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως συνεχίζει να τοποθετεί προσκόμματα, δυσχεραίνοντας το πρόβλημα, έχοντας υπόψιν και σχετικές υποθέσεις προς όφελος του δημοσίου και εις βάρος μερίδας πολιτών σε προάστια των Τιράνων.

Η αβεβαιότητα της ιδιοκτησίας
Ο νόμος που αφορά την ίδρυση του Πρακτορείου Απαλλοτριώσεων έρχεται ως απόρροια δύο άλλων σημαντικών νόμων οι οποίοι αφορούν τις λεγόμενες "στρατηγικές επενδύσεις". Επιπλέον, η νομοθέτησή του από το αλβανικό κοινοβούλιο, έγινε μόλις πριν μία μέρα .
Η δημοσιοποίησή τους παρέχει πλήρη δικαιώματα επί της ιδιωτικής περιουσίας, στην κυβέρνηση. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα να τηρηθούν εξωτερικά τα προσχήματα, μιας και το Πρακτορείο έχει τη δυνατότητα να παράσχει σχέδιο για την ανέγερση επιχείρησης.
Στην καλύτερη περίπτωση, όσες οικογένειες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, θα λάβουν σχετική αποζημίωση. Ενώ όσες δεν έχουν, εξέρχονται της διαδικασίας χωρίς κανένα όφελος.
Το Πρακτορείο Αποζημιώσεων θα αποτελεί την υπηρεσία η οποία θα χρησιμεύσει ως σύνδεσμος μεταξύ των επενδυτών και των πολιτών.
Εάν οι επενδυτές δεν δείξουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εδαφική έκταση από Βορρά προς το Νότο, το Πρακτορείο θα ενεργεί από μόνο του όλες τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης της περιουσίας των πολιτών.
Εν ολίγοις, σημασία θα έχει η άποψη και οι ενέργειες του Πρακτορείου, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας προς όφελος των ιδιωτών (πολιτών).
Όπως με την ανέγερση σχολικών μονάδων και τη δημιουργία νέων δρόμων, αναλόγως θα γίνει και με τις στρατηγικές επενδύσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να αρκεστούν μόνον στην αποζημίωση, αν και εφόσον καταφέρουν ποτέ να τη λάβουν.

Το Πρακτορείο
Ο νόμος για την ίδρυση του Πρακτορείου Απαλλοτριώσεων, παρά του ότι δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί από τα απαραίτητα άρθρα, καθορίζει τις νέες διαδικασίες οι οποίες θα αφορούν τις απαλλοτριώσεις.
Απ' τη στιγμή που στο πρακτορείο θα φτάσει η αίτηση ενός επενδυτή, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ανάλογο επενδυτικό σχέδιο.
"Με την δημοσίευση της αιτήσεως απαλλοτρίωσης προς δημόσιο όφελος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για την προστασία των συμφερόντων τρίτων προσώπων, οι οποίοι έχουν περιουσία προς απαλλοτρίωση, το Πρακτορείο Απαλλοτριώσεων δημοσιοποιεί την αίτηση απαλλοτρίωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης", αναφέρει ο νόμος.
Και μόνο αυτό αρκεί για να ανακοινώσει η Κυβέρνηση πως η διαδικασία είναι σωστή και αμερόληπτη.

Έπειτα θα επακολουθήσουν οι πρακτικές απαλλοτρίωσης, καθώς και η λίστα των οικογενειών τις οποίες θα πρέπει να αποζημιώσει η Κυβέρνηση.

Αντιδράσεις

Η αλβανική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο Ράμα, περνά νόμους που τον κάνουν μοναδικό ιδιοκτήτη σε περιουσίες αθροιστικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου