Με τη συμμετοχή δέκα βορειοηπειρωτικών συλλόγων από ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ συγκροτήθηκε κι επίσημα η Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής (Ο.Β.Α./N.E.F.A. – North Epirotic Federation of America), με την επίσημη τελετή των εγκαινίων να λαμβάνει χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, στο εστιατόριο «Verdi», στο Γουάιτστόουν.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, μιλώντας στον «Ε.Κ.», εστίασαν στην ανάγκη των Βορειοηπειρωτών να συγκροτήσουν το δικό τους δευτεροβάθμιο όργανο και να αποκτήσουν μια πιο αυτόνομη δομή και κατεύθυνση στην οργανωμένη Ομογένεια της Αμερικής, με δεδομένη την ήδη έντονη παρουσία τους στα κοινά. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία θα έχει ως αποστολή την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της, ενώ αναμένεται να γίνει άνοιγμα και στους Βορειοηπειρωτικούς Συλλόγους στην Ελλάδα.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η ίδρυση της Ομοσπονδίας. Πρέπει, τελικά, οι Βορειοηπειρώτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Αυτό δεν θα πει ότι θα αποκοπούν από τους άλλους Συλλόγους. Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με την Πανηπειρωτική και τους άλλους Συλλόγους, ως έχουν. Βασικός στόχος μας ήταν να ενώσουμε τους Βορειοηπειρώτες, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πύρρος», Κωνσταντίνος Τσιούρης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Χειμαρριωτών, Αννα Νότη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο εγχείρημα θα έχει και την υποστήριξη των νέων Βορειοηπειρωτών, ενώ επίσης τόνισε ότι στόχος είναι η συνεργασία με την Πανηπειρωτική.

«Εμείς οι Βορειοηπειρώτες δεν είχαμε ποτέ την δική μας Ομοσπονδία και τώρα την έχουμε. Θα είναι η φωνή μας, γιατί κανένας άλλος δεν γνωρίζει τα προβλήματά μας όσο τα ξέρουμε εμείς. Ασφαλώς και θα συνεργαστούμε με την Πανηπειρωτική, εφόσον μας στηρίζουν, και θα πολεμάμε μαζί», ανέφερε η κ. Νότη, ενώ ο Αγγελος Μπολάνος, που εκπροσώπησε τους Βορειοηπειρώτες της Φλόριδας, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι Βορειοηπειρώτες θα έχουν τον δικό τους φορέα».

«Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να διεκδικήσει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και να συντηρήσει τον πολιτισμό της Βορείου Ηπείρου. Στην πορεία, θέλουμε να μπουν και οι Σύλλογοι από την Ελλάδα. Για εμάς τώρα είναι το πιο σημαντικό χρονικό σημείο να ενωθούμε και ό,τι διεκδικούμε να το διεκδικούμε όλοι μαζί».

Στη δική του τοποθέτηση, ο καθηγητής Νίκος Λυγερός χαιρέτισε την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Βορειοηπειρωτών, τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα σε όλες του τις προεκτάσεις, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και σύσσωμο τον Ελληνισμό.

«Το γεγονός ότι οι Βορειοηπειρώτες θα έχουν μια Ομοσπονδία που θα ασχολείται ειδικά με τα θέματά τους είναι πάρα πολύ καλό και θεωρώ επίσης ότι είναι μια ιερή συμμαχία και με άλλες Ομοσπονδίες, όπως η Πανηπειρωτική και η Παμμακεδονική και μπορούν μαζί να λειτουργήσουν ως μια συνέργεια και να επιτύχουν αποτελέσματα που θα ήταν αδιανόητα εάν δεν είχαμε αυτήν τη συνέργεια.

Δυστυχώς, έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει επαρκές έργο. Δεν έχουν αναδείξει την εθνική μειονότητα στη Βόρειο Ηπειρο, γιατί έχει σημασία αυτό το κομμάτι το εθνικό. Η εθνική μειονότητα είναι άλλο στάτους», είπε ο κ. Λυγερός.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, Τιμολέων Κακούρος, όπως επίσης και εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών συλλόγων από άλλες Πολιτείες.

Απαντες εξήραν την ιδιαίτερη σημασία της Βορείου Ηπείρου αλλά και την προσφορά των Βορειοηπειρωτών στα εθνικά θέματα, με τον κ. Φιλιππίδη να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ενεργοποίηση των βορειοηπειρωτικών συλλόγων στα συλλαλητήρια και τη γενικότερη κινητοποίηση για το ονοματολογικό.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος, με τη σειρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Ο.Β.Α.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου - ekirikas.gr