Την αλβανική επιθετικότητα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έθεσε στον ΟΑΣΕ η ΚΑΒΗ

 Την αλβανική επιθετικότητα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έθεσε στον ΟΑΣΕ η ΚΑΒΗ  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Την τέταρτη και τελευταία της παρέμβαση στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ Human Dimension Implementation Meeting 2019 στην Βαρσοβία έκανε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην Εργασιακή Συνεδρία 12 με θέμα "Δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες", που έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

O πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης έθεσε συνοπτικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από το αλβανικό κράτος, όπως την υφαρπαγή περιουσιών, την πληθυσμιακή αλλοίωση, την προπαγάνδα ρατσισμού και ξενοφοβίας εναντίον των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών από τα αλβανικά ΜΜΕ, την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις αλβανικές αρχές στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, αλλά και εντός της αλβανικής επικράτειας, μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που δραστηριοποιούνται στην διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γενέθλια γη τους, τις καταστροφές ελληνικών συμβόλων και μνημείων και τις δολοφονίες Βορειοηπειρωτών που δεν συμβιβάζονται με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Περδίκης ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του τόνισε ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα χρειάζεται θεσμική προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεχίζει να επιβιώνει στον τόπο της.

Η εκπρόσωπος της Αλβανίας απάντησε με τις γνωστές γενικόλογες αναφορές περί σεβασμού των εθνικών μειονοτήτων, με την ψήφιση του "Νόμου για τις μειονότητες" το 2017, ο οποίος όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.


Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στα πρακτικά της Συνόδου του ΟΑΣΕ

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στη Σύνοδο παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "Ομόνοια", ενώ εκ μέρους του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το παρόν έδωσαν η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτριου Περδίκη από το 34:00.

Η απάντηση της Αλβανίας στο 2:43:24


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου