Η Αλβανία «τρέχει» να προλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η Αλβανία «τρέχει» να προλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αχνό πράσινο φως της Γερμανίας υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία

Ψηφίστηκε σήμερα από το γερμανικό κοινοβούλιο η πρόταση των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών συνασπισμών της χώρας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Αλβανίας.

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί την γερμανική κυβέρνηση ώστε «Να εγκρίνει επί της αρχής τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17/18 Οκτωβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη σχετική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπιστώσει ότι τηρούνται οι όροι που έχουν τεθεί.[..]»

Το επερχόμενο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου, είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων διαβουλεύσεων αφού είναι σαφές πως η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως μια ξεκάθαρα αρνητική τοποθέτηση θα μπορούσε να αποθαρρύνει την Αλβανία και να την απομακρύνει από την διαδρομή της ενσωμάτωσης. Η Γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει πως αν η θέση της υπερισχύσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, μεταφέρει την ευθύνη στην πλευρά της Αλβανίας η οποία δεν θα έχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων ειδικά στα δύο πρώτα απαιτούμενα που είναι:
- Η λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου ώστε να κριθεί και η νομιμότητα των «εκλογών» του περασμένου Ιουνίου
- Η εκλογική μεταρρύθμιση.

Στην Αλβανία ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την εξέλιξη ως ψήφισμα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και ευχαρίστησε την «Άντζελα» μέσω twitter, ενώ η αντιπολίτευση ως ψήφισμα υπέρ της αναβολής και κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποτυχία να πάρει το πράσινο φως.

Με δεδομένη την αντίθεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών με πρώτη την Γαλλία, η υιοθέτηση της γερμανικής πρότασης από το ευρωπαϊκό συμβούλιο μόνο βέβαιη δεν μπορεί να θεωρείται. Ακόμη όμως και αν αυτή γίνει δεκτή, θα είναι στην πραγματικότητα ένα ψήφισμα εν αναμονή, με συμβολική μόνο αξία ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Αλβανία μέχρι εκείνη να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Εν όψει της αναμενόμενης απόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, φαίνεται πως υπάρχει έντονη πολιτική κινητικότητα στην Αλβανία. Από την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να συμμετάσχει στην συνδιάσκεψη για την εκλογική μεταρρύθμιση φαίνεται πως υφαίνεται κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων συνασπισμών της Αλβανίας ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ προέβη σε δήλωση με την οποία συγχαίρει τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για την επιστροφή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μετά τον ορισμό εκπροσώπων στην διάσκεψη που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και τον χαρακτήρισε «πραγματικό ηγέτη». Αντίστοιχη δήλωση έγινε από την πρεσβεία της Ε.Ε. στα Τίρανα. Οι πραγματικές προθέσεις βέβαια και ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Αλβανία θα διαφανούν από την στάση που θα κρατήσουν τα δύο κόμματα, όταν θα πρέπει να επιλυθούν τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου