Στα γραφεία της Οργάνωσης στους Αγίους Σαράντα διοργανώθηκε σήμερα, Σάββατο, 31 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, προς τιμή της Α.Ε. κας. Ελένης Σουρανή, Πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας της.

Συμμετείχαν μέλη των οργάνων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, πρώην στελέχη της, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες, πρόσωπα που διετέλεσαν καθήκοντα στην Τ.Α. με τους συνδυασμούς ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ καθώς και πολλά μέλη των Τ.Ο. της πόλης των Αγ. Σαράντα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος προσφώνησε την κα. Πρέσβη εκφράζοντας τη χαρά και την τιμή που γίνεται στην Οργάνωση καθώς η τιμώμενη αποδέχτηκε την πρόταση της συνάντησης αυτής επί τη ολοκλήρωση της θητείας της στην Αλβανία. Μιας θητείας που πέραν των άλλων απεδείχθη και ιδιαίτερα ωφέλιμη στην προώθηση των δίκαιων στόχων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για διεύρυνση των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ. Ειδικά ο κ. Κάγιος επεσήμανε τα προβλήματα που αφορούν στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ΕΕΜ συνδεόμενο τούτο με την επικείμενη Γενική Απογραφή, το δικαίωμα στην ακίνητη περιουσία για τα μέλη, τις κοινότητες αλλά και τις ενορίες μας, στο εκπαιδευτικό, την δημόσια χρήση της μητρικής Ελληνικής γλώσσας κ.α. συναφή. Η κα. Σουρανή στα πλαίσια των καθηκόντων της και παρά τις δυσκολίες υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια προώθησης του πολιτικού προγράμματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για βελτίωση της θέσης της ΕΕΜ και πολλά απ' τα μείζονα αυτά ζητήματα έχουν εγγραφεί πλέον σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών κυρίως όμως στη διμερή ατζέντα Ελλάδας - Αλβανίας.

Εν ονόματι του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην Πρέσβη κα. Ελένη Σουρανή με την επισήμανση: συνεργός πολύτιμος στους δίκαιους αγώνες της ΕΕΜ.

Από την πλευρά της η τιμώμενη εξέφρασε τη συγκίνηση για το γεγονός ότι απ' τα Γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που γνήσια εκπροσωπεί και αγωνίζεται γι αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, ξεκίνησε τη θητεία της Αύγουστο 2016 και απ' αυτά τυπικά αποχαιρετά. Τυπικά διότι όπως ανέφερε όπως και για τους προκατόχους της ισχύει ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει τα μέρη αυτά, τους ανθρώπους γεμάτους θέληση να συνεχίσουν την μαρτυρία αιώνων στα πάτρια εδάφη. Ανέλυσε τεκμηριωμένα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και κάθε ορθά σκεπτόμενου άνθρωπου στα πλαίσια κράτους δικαίου να συμπαρίστατε στα αιτήματα της ΕΕΜ για δικαιώματα που αποτελούν αυτονόητα πράγματα στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και πρακτική.

Με αφορμή φωτογραφία αναμνηστική που της δώρισε ο Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ απ' την πρώτη επίσημη τελετή ταφής των Ελλήνων Πεσόντων του Έπους 1940-41 η κα. Πρέσβης δήλωσε μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, την πιο σπουδαία ευλογία του Θεού που αξιώθηκε εκείνη να εκπροσωπεί την Πατρίδα στο ύστατο χαίρε των αγιασμένων αυτών λειψάνων που περίμεναν την ώρα της κηδείας τους πολλές δεκαετίες τώρα.

Να επισημανθεί ότι στους Αγίους Σαράντα η κα. Πρέσβης έφτασε προερχόμενη από Χιμάρα, όπου χθες βράδυ, με πρωτοβουλία Τοπικού Παραρτήματος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διοργανώθηκε επίσης εκδήλωση αποχαιρετισμού και τιμής για την προσφορά της στην τοπική κοινωνία της Ελληνικής Ομογένειας.

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA