Αλβανία και Σκόπια «χτυπούν» την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βίντεο)

 Αλβανία και Σκόπια «χτυπούν» την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βίντεο)

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως Γαλλία, Ολλανδία και Δανία διαφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι τρεις χώρες επιμένουν στην θέση τους, παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η κατάσταση αυτή δεν αρέσει καθόλου στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

_«Πρέπει να δεχθούμε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν καθορίζονται από τις δικές μας κινήσεις ή από το δικό μας έργο. Εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και διαφωνίες τελικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις και καθορίζουν την δική μας πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»_ δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές Σχέσεις, η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί την ένταξη αυτών των χωρών. Αρκετοί ανησυχούν για την εσωτερική μετανάστευση που αυξήθηκε μετά την ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Όμως η Αλβανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Υπάρχουν ζητήματα όπου το αλβανικό κράτος πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο: Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί καθημερινό αγώνα, όπως και του οργανωμένου εγκλήματος. Το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μεγάλη πληγή» υποστηρίζει ο Λουίτζι Σορέκα, πρέσβης της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην Αλβανία.

Παρά τα προβλήματα, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σταθερό στόχο της Αλβανίας.

«Για εμάς, η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία. Δεν είναι απλώς ένα club αναπτυγμένων χωρών που ελπίζουμε ή ονειρευόμαστε να ενταχθούμε. Για την Αλβανία, η Ευρώπη αποτελεί λαμπρό πεδίο ειρήνης και συνεργασίας»υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Τα Τίρανα ελπίζουν πως σύντομα οι Βρυξέλλες θα τους ανοίξουν την πόρτα.

Ρεπορτάζ :Τζακ Πάροκ / gr.euronews.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου