Ο έρωτας του Χιμαραίου Πύρρου Σπυρομήλιου με την Μελίνα Μερκούρη και το τραγούδι του Μίκη

Ο έρωτας του Χιμαραίου Πύρρου Σπυρομήλιου με την Μελίνα Μερκούρη και το τραγούδι του Μίκη

Ο μεγάλος έρωτας της Μελίνας -πριν από το σημαδιακό με το Ζυλ Ντασσέν- προερχόταν από το ΠΝ. Ήταν ο αξιωματικός Πύρρος Σπυρομήλιος, που όπως γράφει σ΄ ένα κείμενό του ο Γιώργος Κάρτερ " ο Σπυρομήλιος ήταν ωραίος άντρας. Ο μεγάλος έρωτας της Μελίνας Μερκούρη. Είπαν πως κάποτε πήρε το καράβι του πολεμικού ναυτικού, που κυβερνούσε ο ίδιος και πήγε στη Μασσαλία για να τη συναντήσει… Τον φέρνω στη μνήμη μου μ' ένα κατακόκκινο γαρούφαλλο πάντα στη μπουτονιέρα του. Όπου περνούσε άφηνε ένα λεπτό άρωμα μιας διακριτικής κολόνιας".

Δεν ξέρουμε αν πράγματι ισχύει η ιστορία με το καράβι, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο έρωτας υπήρξε θυελλώδης και παθιασμένος. Κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια και η Μελίνα μιλούσε πάντα γι΄ αυτόν με θέρμη..

Ο Πύρρος Σπυρομήλιος ήταν ανιψιός του καπετάν Μπούα (Σπύρου Σπυρομήλιου) και μαθήτευε αρχικά στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Αθήνα. Το 1934 αποφοίτησε από τη Σχολή Δοκίμων και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε πολλές επικίνδυνες ναυτικές αποστολές κι όλες μ' επιτυχία. Κατά την γερμανική κατοχή διέφυγε στην Κρήτη κι από κει στη Μέση Ανατολή, όπου εντάσσεται στις αγωνιζόμενες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Μεταπολεμικά, ως Πλοίαρχος, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Μάλτα (1955 - 1957) και το 1958 πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις των Αγίων Σαράντα για τον διακανονισμό του διαύλου της Κέρκυρας. Αποστρατεύτηκε με αίτησή του το 1959, για να γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους, αν όχι, ο πιο σημαντικός Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πέθανε το 1961.

Απόσπασμα απο μια συνέντευξη της Μελίνας στο Βήμα το 1992:

Εσείς πριν από τον κ. Ντασσέν ζήσατε κάποιον άλλον μεγάλο έρωτα στη ζωή σας;
Μ.Μ.: «Ναι. Μεγάλος έρωτας ήταν ο Πύρρος Σπυρομήλιος για μένα». (ο Ντασσέν σηκώνεται και βγαίνει πάλι)

Τον φωνάζατε και αυτόν με το επώνυμό του όπως τον κύριο Ντασσέν;
Μ.Μ.: (χαμογελάει) «Οχι, μόνο τον Ντασσέν φωνάζω Ντασσέν. Το Πύρρος μού άρεσε πολύ, ίσως επειδή ήμουν πολύ ερωτευμένη τότε».

Πόσο κράτησε αυτός ο έρωτας;
Μ.Μ.: «Κράτησε επτά χρόνια. Ηταν το πιο γοητευτικό πλάσμα που είχα γνωρίσει προ Ντασσέν».

Είχε πολλά κοινά με τον κύριο Ντασσέν;
Μ.Μ.: «Κανένα. Απορώ και εγώ πώς δύο τόσο διαφορετικά πρόσωπα με έκαναν να τα ερωτευτώ τόσο πολύ!».

Τι δουλειά έκανε ο Πύρρος Σπυρομήλιος;
Μ.Μ.: «Ηταν αξιωματικός του Ναυτικού. Ηταν αυτό που λέμε "ο γκόμενος", ήρωας του Αλβανικού Μετώπου. Υπέροχος άνθρωπος. Να σκεφθείς, πέθανε από μεγαλοκαρδία. Αυτό το βρίσκω πολύ ποιητικό. Τον έκλαψε όλη η Ελλάδα, και ο Μίκης έγραψε ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι γι' αυτόν, "Το παλικάρι". Το ξέρεις;».

Το τραγούδι:
Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Μίκης Θεοδωράκης (Αρχιπέλαγος - 1959 & 1976)
Μπουζούκι: Μανώλης Χιώτης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου