Επιτυχημένο το κυνήγι της FETO

Στα Τίρανα βρέθηκε χθες στα πλαίσια επισήμου επίσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σουλεϊμάν Σοϋλιού (Suleyman Soylu). Τα αλβανικά ΜΜΕ σχεδόν δεν αναφέρθηκαν ωστόσο όμως το Anadolu Agency είχε εκτεταμένο ρεπορτάζ στην επίσκεψη καθώς επίσης και αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, οι οποίες μάλιστα είναι αποκαλυπτικές τόσο για το σκοπό του ταξιδιού όσο και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Ο Σοϋλιού δηλώνει ότι είχε μακρά συνεργασία με τον Αλβανό ομόλογο του, κ. Σάντερ Λέσαϊ καθώς και πολύ θερμή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αβανίας κ. Έντι Ράμα.

Αναφέρθηκε ειδικά στην πολύ καλή διαπροσωπική σχέση του τελευταίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες σχέσης μάλιστα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο όπως είπε στις σχέσεις των δύο κρατών και των δύο λαών κατ επέκταση. Φαίνεται μάλιστα ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη έγινε μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Ράμα και του Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επωφελούμενος και της εντελώς δυσμενούς εσωτερικής κατάστασης στην Αλβανία και της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Αλβανός Πρωθυπουργός τον έχει πιέσει για ουσιαστική μεταβολή της στάσης της Αλβανίας σε ότι αφορά στο δίκτυο του Ιδρύματος του Φετουλάχ Γκουλέν, τη FETO, που οι Τούρκοι την αντιμετωπίζουν ως επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ικανοποιημένος απ' την ανταπόκριση της Αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες κιόλας μέρες θα φανεί στην πράξη η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εννοώντας μέτρα τόσο για τον έλεγχο-κλείσιμο των σχολείων του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία όσο και τη σύλληψη – παράδοση στελεχών που υπηρετούν σ' αυτά ή έχουν καταφύγει στην Αλβανία μετά το δήθεν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Ως αντάλλαγμα ο κ. Σοϋλιού φέρεται να προσέφερε την εκπαίδευση στην Τουρκία ανδρών των δυνάμεων καταστολής της Αλβανικής Αστυνομίας,όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tachydromos.org.

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με κατά καιρούς δημοσιεύματα σημαντικό εμπόδιο στη μη σύλληψη-έκδοση των στελεχών της FETO υπήρξε στην Αλβανία ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι καθώς και η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Λιντίτα Νικόλα. Αμφότεροι έχουν πλέον αντικατασταθεί από δύο μη πολιτικά πρόσωπα απ' το Κόσοβο κατά τον χειμερινό ανασχηματισμό του Ράμα προκειμένου ελέγξει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.